Povodom Dana ružičastih majica u multimediji Gimnazije „Fran Galović“ razgovaralo se 2. ožujka o vršnjačkom nasilju. Predavanje je organizirala stručna služba naše škole u suradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova, a prisustvovalo mu je pedesetak učenika, ravnatelj Vjekoslav Robotić, školska pedagoginja Vesna Balent i psihologinja Jasmina Šandor.

Uvodna su predavanja održali djelatnici Ministarstva unutrašnjih poslova Policijske uprave Koprivnica, a nakon toga započela je rasprava koju je vodila Maja Gregurović, djelatnica MUP-a. Rasprava je bila vrlo tečna, učenici su se uredno javljali za riječ i gospođa Gregurović bila je oduševljena učeničkim razmišljanjima. Navedeno je više primjera nasilja, što vršnjačkog, što obiteljskog. Mnogi učenici naveli su osobna iskustva i izrekli stavove o konkretnim slučajevima. Djelatnica MUP-a napomenula je kako mnogo slučajeva obiteljskog nasilja ostaje neprijavljeno jer je ljude strah pozvati policiju. Poruka s kojom su svi sudionici današnjeg razgovora otišli jest da nas ne treba biti strah zvati policiju i ostale hitne službe jer one postoje upravo zbog tih razloga.

Rasprava je dodirnula i područje internetskog nasilja te su učenici dobili preporuke o pravilnom postupanju na internetu i o roditeljskoj zaštiti na elektroničkim uređajima. Mnogim roditeljima nije stalo do toga što djeca rade na internetu, no nakon navedenih primjera pedofilije i zlostavljana svi u prostoriji bili su potreseni te je djelatnica napomenula kako su i roditeljske reakcije takve.

Predavanje je trajalo oko sat vremena i svi su ga napustili vrlo zadovoljni – učenici jer su stekli znanja koja će im koristiti, a gosti jer su ispunili cilj s kojim su došli.

Fran Tadić, 4. e

 

 

Komentari