O doživljajima i iskustvima tijekom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama Lara Vondraček, učenica 3. b razreda, održala je putopisno i živopisno predavanje članovima Geografske grupe koju vode profesorica Maja Maček-Treščec i profesor Zvonimir Treščec.

Šest tjedana ljetnih praznika 2016. godine provela sam putujući Sjedinjenim Američkim Državama u društvu bratića, strica i strine. Nakon leta koji je trajao oko 12 sati došli smo u Indianapolis, glavni grad države Indiane. Nakon nekoliko dana krenuli smo na predviđeni put prema Zapadnoj obali SAD-a.

Prvi nacionalni park koji smo posjetili bio je Badlands, park specifičan po reljefu koji je formiran na tom području. U blizini tog nacionalnog parka nalazi se poznati Mount Rushmore, stijena u kojoj su oblikovane glave četiriju američkih predsjednika, te Crazy Horse koji je tek u procesu izgradnje. Prije nego što smo došli do same Zapadne obale, proveli smo tri dana u Yellowstoneu, najstarijem parku prirode u SAD-u. Najveća su atrakcija u parku gejziri i ostali geotermalni izvori.

Prvi grad u kojem smo se zadržali bio je Seattle koji me oduševio svojom arhitekturom. Prekrasan pogled na cijeli grad pruža Space Needle, toranj visine oko 185 metara. Nakon dvodnevne vožnje uz obalu došli smo do San Francisca. Grad mi se počeo sviđati tek nakon nekoliko dana provedenih u njemu. Najviše sam uživala u Muzeju moderne umjetnosti, no oduševilo me i kazalište koje smo posjetili jedne večeri.

Nakon dvaju gradova koja smo posjetili opet smo se vratili prirodi. Proveli smo dan-dva u nacionalnom parku Yosemite koji je poznat po vodopadima, dolini i veličanstvenim sekvojama. Na putu prema Salt Lake Cityju prošli smo slanom ravnicom Bonneville i došli i do Velikog slanog jezera. Na putu prema Indianapolisu još smo posjetili i Kansas City. Iz Indianapolisa smo se na nekoliko dana zaputili u Cleveland gdje smo posjetili Rock’n’roll Hall Of Fame u kojem smo ponovili već dobro poznatu kulturu rock-glazbe većinom dvadesetog stoljeća.

To je bila zadnja lokacija koju smo posjetili te smo se vratili u Indianapolis odakle smo letjeli prema Washingtonu pa prema Minhenu te Zagrebu.

Lara Vondraček, 3. b

FOTO: Lara Vondraček, 3. b

Komentari