Piše: Petra Jakopiček, 2. g

Ako ste u potrazi za filmom koji će vam popraviti vikend, toliko je filmskih klasika koje vrijedi pogledati. Osamdesete godine poznate su po šarenoj odjeći, legendarnim pop-zvijezdama, i, naravno, fantastičnim filmovima. Ovdje donosim svoju ljestvicu 10 bizarnih, ali i zanimljivih filmova fantazije i znanstvene fantastike!

 1. Bubimir (Beetlejuice, 1988.)

Prekrasan dom mladog i nedavno preminulog bračnog para naselit će ekscentrična ali i bogata obitelj koja ih počinje terorizirati. Budući da se Adam i Barbara sami ne mogu riješiti novih stanara, u pomoć pozivaju duha Bubimira, takozvanog bioegzorcista…

 

 

2. Labirint (Labyrinth, 1986.)

Šesnaestogodišnjakinja Sarah Williams lutajući labirintom prepunim čudnovatih stvorenja, mora spasiti svoga mlađeg brata kojeg je oteo kralj goblina (glumi ga David Bowie!) po njezinoj vlastitoj želji.

 

 

3. Istjerivači duhova (Ghostbusters, 1984.)

 

Tri bivša parapsihologa osnivaju svoj vlastiti obrt za „istjerivanje duhova“ u New Yorku i ne znajući što ih sve čeka…

 

 

4. Dvorac na nebu (Laputa: Castle in the Sky, 1982.)

 

Dječak i djevojčica, čuvajući čaroban kristal, bježe od pirata i tajnih agenata u potrazi za letećim otokom. Film je režirao Hayao Miyazaki, najpoznatiji redatelj anime uradaka.

 

5. Princeza nevjesta (The Princess Bride, 1987.)

 

Bolesnom dječačiću djed čita bajku „Princeza nevjesta“ u kojoj seljak Westley zajedno s prijateljima spašava princezu Buttercup, svoju izabranicu, od oholog princa Humperdincka.

 

6. Povratak u budućnost (Back to the Future, 1985.)

 

Marty McFly, tinejdžer, biva slučajno vraćen trideset godina u prošlost pomoću DeLorean automobila, zapravo vremenskog stroja koji je sastavio njegov prijatelj, „ludi“ znanstvenik Doc Brown.

 

7. E. T. (1982.)

 

Zabrinuti dječak i njegovi prijatelji pokušavaju vratiti mladog izvanzemaljca na njegov rodni planet…

 

 

8. Oni žive (They Live, 1988.)

 

Skitnica pronalazi sunčane naočale zahvaljujući kojima shvaća da su izvanzemaljci u ljudskom obliku zauzeli planet Zemlju.

 

9. Gremlini (Gremlins, 1984.)

 

Dječak za kućnog ljubimca dobiva mogwaija, bizarno kinesko stvorenje koje se kasnije duplicira u svoje zle i nestašne dvojnike koji donose strah u uspavano predgrađe.

 

10. Starman (1984.)

 

Mlada udovica ponovo susreće svoga preminulog muža koji je zapravo prerušeni izvanzemaljac…

 

 

 

 

 

 

Komentari