Piše: Sonja Homar, 4. b
Književni susret s Kristianom Novakom kojem sam imala priliku prisustvovati u našoj školi bio je fantastičan. Pročitavši njegove dvije najzapaženije knjige, Črnu mati zemlu i Ciganina, ali najljepšeg, imala sam visoka očekivanja od razgovora sa samim autorom i nisam bila razočarana.
Djevojke koje su vodile razgovor, Emilija Sinjeri i Lana Varga, bile su odlično pripremljene i njihova su pitanja otvorila mnoštvo zanimljivih tema na koje je Novak ponudio jednako zanimljive i duhovite odgovore. Od početaka karijere u karateu i prvih spisateljskih pothvata u srednjoj školi do trenutnih zanimacija, pisanja scenarija i hodanja po školama, Kristian Novak ispričao nam je mnogo o tome kako izgleda život jednog pisca i profesora koji je također i roditelj.
Zanimljivo mi je bilo čuti kako Novak svoja iskustva iz sportske karijere povezuje s pisanjem te koliko pedantno i temeljito pristupa građi za svoje romane, koji su prepuni raznolikih životnih priča ljudi koje većina nas nema priliku poznavati neposredno. Kada su ga djevojke upitale osjeća li pritisak da sada mora napisati nešto jednako dobro ili još bolje od Črne mati zemle i Ciganina, ali najljepšeg, odgovorio je da ne jer svaku priču sagledava individualno, a ne kao nastavak jedne ili druge prethodne. Divim se autoru koji s tolikom pažnjom i znatiželjom gradi fabule koje, kao što je rekao, počinju onda kada se pojavi sukob junaka sa samim sobom, ali i s nekim vanjskim elementom.
Osim ovih tema, Novak i sugovornice razgovarali su i o drugima, koliko ih je moglo obuhvatiti tek oko sat vremena trajanja susreta. Tijekom tog kratkog vremena Kristian Novak uspio je svoju zahtjevnu gimnazijsku publiku zaokupiti i oduševiti svojom simpatičnom osobnošću, smislom za humor i poticajnim stavom koji je u svakome od nas vjerojatno pobudio želju da, ako već nismo, pročitamo njegove knjige, ali i sve one koje će, nadamo se, napisati u budućnosti.

Književni susret nadmašio je sva moja očekivanja. Dojmovi koje sam stekla o autoru čitajući knjigu “Ciganin , ali najljepši” samo su se višestruko potvrdili. Čak sam dobila i autogram na svoju novu kopiju “Ciganina”! Bio je to jedan od najboljih sati hrvatskog jezika u ove četiri godine i bilo bi mi veoma drago da su književni susreti poput ovog češći.

Petra Balija, 4. b

Današnji književni susret bio je prekrasan, zabavniji nego što sam mogla i zamisliti. Drago mi je što sam imala mogućnost upoznati Kristiana Novaka.

Sara Tetec, 1. c

Ljubav na prvi (književni) susret

Iako je od susreta naših učenika s Kristianom Novakom prošlo već nekoliko dana, vaši pozitivni dojmovi još pristižu, i to u tolikoj količini da zavrjeđuju novi članak.

Čitajući izuzetno mračne romane Kristiana Novaka, sjetio sam se citata jednog španjolskog pisca: „Knjige su zrcala: u njima vidiš samo ono što nosiš u sebi“ pa sam se zapitao je li i sam Novak tako mračan. Na svoje pitanje imao sam priliku odgovoriti ovog utorka kada je našu školu posjetio jedan od najvećih suvremenih hrvatskih pisaca Kristian Novak.

Voditeljice susreta pripremile su niz zanimljivih pitanja na koje je pisac odgovarao vrlo opširno uz dodavanje zanimljivih crtica vezanih za pisanje ili svoj život. Na humorističan i pomalo ironičan način opisao nam je život pisca, odnosno proces pisanja. Rekao nam je da je pisanje zapravo vrlo zahtjevan i složen posao, da iziskuje mnogo truda i rada i da je popraćeno konstantnim očajem i tugom. Takav pristup otprve je oduševio publiku i privukao pozornost i onih nezainteresiranih. Nadalje, pričao nam je o svojem zanimljivom sportskom životu, a i o tome kako se nosi s medijskom pozornošću. Iako su mu posljednja dva romana izrazito uspješna i cijenjena, popraćena su i negativnim kritikama zato što se bave kontroverznim temama. Rekao nam je da se nije lako nositi s kritikama, ali da će se nastaviti baviti ovakvim temama jer njihovo prikrivanje ne rješava problem.

Svojim zanimljivim karakterom i vrlo realnim pogledom na svijet Kristian Novak ostavio je zanimljiv trag na nama.

Potaknuo nas je da pročitamo njegove romane, ali i da budemo svjesni današnjih problema i pokušamo ih riješiti, a ne da im pasivno pristupimo. Zaključujem da Novak nije mračan poput njegovih romana, već samo želi potaknuti čitatelja na kritičko razmišljanje i pokazati mu i drugu stranu svijeta koja se danas potiskuje.

Leon Bedeković Arnaut, 3. d

 

Emilija Sinjeri i Lana Varga, voditeljice susreta, publiku su prvo ukratko upoznale s piščevom mladošću privatnim i stvaralačkim životom. Nakon približavanja pisca publici govoreći o njegovim uspjesima i postignućima (karate-majstor, uspješan pisac), djevojke su mu postavile niz pitanja na koja je gospodin Novak odgovarao bez oklijevanja. Ovisno o pitanju, gospodin Novak se i zapričao, što ne uzimam za zlo, dapače, bilo ga je vrlo zanimljivo slušati. Također je za pohvalu njegov smisao za humor.

Nakon što su shvatile kako je ostalo još samo desetak minuta susreta, djevojke su dale riječ, odnosno mikrofon, publici kako bi se mogla čuti i pitanja ostalih učenika. Pitanja su varirala od osobnih  do pitanja o djelima.

Da smo imali još kojih pola sata do sat vremena s ovom posebnom personom, doista odličnom osobom, smatram kako bismo još mnogo toga saznali od njega.

Sve u svemu, ja sam i više nego zadovoljan susretom, posebno mi je drago što sam ga imao priliku upoznati.

Andrej Gregorin, 3. d

 

Cijeli književni susret bio je odlično pripremljen i organiziran: dobro osmišljenim pitanjima djevojke koje su vodile susret izvukle su vrlo zanimljive odgovore na humorističan način svojstven samo Kristianu Novaku. Susret je počeo pitanjima o njegovu podrijetlu, obrazovanju, sportskom životu, a nastavio se aktualnim pitanjima o njegovu književnom radu, radu s mladima i njegovoj  roditeljskoj ulozi. Govorio je kako je stvaranje i pisanje romana dugotrajan i zahtjevan proces za koji se treba dobro pripremiti i kako pisanje romana nije tako jednostavno kako se mnogima čini.

Iako nisam čitao njegova djela, sudeći prema njegovoj osobnosti i brojnim pozitivnim reakcijama ljudi, čini mi se kao izrazito talentiran mladi pisac koji može potaknuti ljude da sve više čitaju hrvatske autore. Također veoma je pohvalno što obilazi hrvatske škole i svojim nastupima želi potaknuti posebice mlade da što više čitaju.

I na kraju Kristian Novak će, prema reakcijama gimnazijalca, pokrenuti mlade da sve više čitaju i tako proširuju svoje vidike.

Bruno Kovačić, 3. D

 

Na tom susretu okupio se velik broj gimnazijalaca i profesora. Sve je vrvjelo od znatiželje i velikih očekivanja.

Budući da smo na satu hrvatskog jezika imali prezentirana njegova najpoznatija djela, očekivali smo da će i sam pisac biti isto toliko zanimljiv i simpatičan. Opravdao je naša očekivanja svojim odgovorima i smislom za humor. Tijekom susreta puno smo saznali o samom kreativnom procesu koji je u njegovu slučaju trajao po četiri godine za svaku knjigu. Govorio je kako taj proces zahtijeva mnogo samostalnog istraživanja jer osoba ne može znati dovoljno o materiji o kojoj piše bez mukotrpnog istraživanja, osim ako ne piše o sebi, ali dodao je da to ne želi jer mu je cilj zabaviti čitateljstvo. Nakon pitanja iz publike, saznali smo da je njegovu uspješnicu „Črna mati zemla“ jedna izdavačka kuća odbila, što nije zaustavilo Novaka na putu prema uspjehu.

Posebno mi se svidjelo piščevo gledište o negativnim komentarima na njegove romane i javno djelovanje općenito. Govorio je kako on piše za sebe i da mu je žao onih koji ne shvaćaju poruku njegovih djela te da osobe kojima se ne njegovo pisanje ne sviđa, jednostavno ga ne moraju čitati.

Susret je trajao samo jedan školski sat, na što bi mnogi rekli da je bio prekratak jer nam je zaista bila čast upoznati tako izvanrednu osobu.

Dora Kuzmić, 3. d

 

Novak je na susretu pokazao svoju duhovitost i time ga učinio vrlo zanimljivim. Činilo se kao da je susret koji je trajao otprilike sat vremena, prošao u petnaestak minuta.

Najviše me u Novakovu životu iznenadila njegova karijera u karateu koja je bila prilično ozbiljna. Vrlo je zanimljivo to da on uspijeva iskustva iz sporta povezati s elementima svojih djela. Osim toga, zapanjujuće mi je bilo da u osnovnoj školi Novakov profesor nije prepoznao njegov  talent koji je izišao na vidjelo tek kad je Novak bio u srednoj školi. To govori da ako nešto volimo, ne smijemo nikad od toga odustati ili slušati nekoga tko nas želi od toga odmaknuti.

Novak je također u šali spomenuo kako ne stigne raditi na novom djelu zbog „hodanja po školama.“

Nakon ovog susreta sasvim mi je razumljivo zašto ga škole zovu i žele da dođe na književni susret.

To je čovjek vrlo širokog znanja koji nam je u ovih sat vremena na jedan zabavan i zanimljiv način uspio opisati svoj život i način na koji njegova djela nastaju. Mislim da je svatko tko je bio prisutan na susretu uspio nešto naučiti i zbog toga bih bio vrlo sretan kad bi se nešto slično moglo ponoviti, ako ne s Kristianom Novakom, onda barem s nekim drugim piscem.

Ivan Šimunić, 3. d

 

Razgovaralo se o Novakovim sportskim dostignućima i kako su ona utjecala na njegovo stvaralaštvo. Autor kaže da je pisanje kao mukotrpan trening prije natjecanja: u početku teško i sporo, a kasnije sve lakše i brže. „Bitno je pronaći sukob unutar lika ili sukob između likova i tad radnja započinje“, kaže Novak. Na pitanje kako je proveo 2017. godinu, odgovorio je da nikad u životu nije imao više posla: brojne nagrade i posjeti školama, književni susreti i praizvedbe njegovih romana… Rekao je da nije očekivao tolik uspjeh svojih priča, no nije da se žali. Uglavnom, cijeli razgovor protekao je u vedrom duhu, s puno poučnih rečenica izgovorenih na duhovit način. Uz mnogo savjeta mladim autorima Novak je prepričao svoje početke stvaranja koji me se jako dojmiše.

Iznimno mi je drago što sam bio dijelom tog književnog susreta. Pisac mi se u potpunosti svidio i ostavio značajan dojam na mene pa ću se potruditi pročitati barem jedno, ako ne i oba njegova djela.

Najviše mi se svidjela njegova domišljatost, elokventnost i nadasve vedar duh. Mislim da nisam jedini koji je dobio takav dojam, a to potvrđuje gromoglasan pljesak kojim je završio književni susret.

Kristijan Gaži, 3. d

 

Komentari