Piše: Filip Tetec, 3. d

Leon Bedeković Arnaut, učenik Gimnazije „Fran Galović“, dio ove zime proveo je u dalekoj Australiji. Vrućih mjesec dana boravio je u Melbourneu i Adelaideu kod obitelji i kao turist u Sydneyju. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni naporan put do Australije koji traje 24 sata od kojih se 20 sati provede u zrakoplovu, a četiri se sata čeka veza u Dohi.

Leon je išao u posjet rodbini koja živi u Australiji i, na njegovo iznenađenje, još uvijek njeguje hrvatsku tradiciju, kulturu i jezik te čuva svoje korijene. Osim druženja s obitelji iskoristio je boravak u Australiji za posjet nekim znamenitostima poput Sydney Opera House, Sydney Harboure Bridge i Bondai Beach. Također je provodio mnogo vremena u prirodi i posjetio safari u Melbourneu, zoološki vrt u Sydneyju i Adelaideu gdje je doživio nezaboravno iskustvo hraneći klokane i koale, što je ovjekovječio fotografijama. Također je planinario, biciklirao i posjetio botanički vrt u Adelaideu. Iako je proveo više vremena u prirodi gdje, začudo, nije vidio nijednog pauka ili zmiju, uspio je razgledati i gradove te upoznati način života i mentalitet ljudi.

Svidio mu se način života i ljudi koji su, kako nam je rekao, ljubazni, gostoljubivi i uslužni te tijekom cijelog boravka u Australiji nije imao loša i neugodna iskustva. U Australiji živi mnogo različitih kultura zbog velikog broja doseljenika, stoga se mogu neposredno doživjeti različiti načini života. Sukladno tome, ponuđen je velik izbor različite hrane pripremljene na tradicinalan način, od svih vrsta azijske pa do meksičke hrane, što se Leonu jako svidelo. Osim orijetalne kuhinje probao je i poznata australska jela poput Pavlova torte, Tim Tams keksa, pahuljica Weetbix, Chicken parmigianu, Vegemite i još mnogo toga.

„Još je jedna od zanimljivosti da sam proveo Božić i Novu godinu na 30 i nešto stupnjeva, odnosno u kratkim hlačama i majici“, rekao je Leon. „Doma sam donio nezaboravna iskustva i doživljaje, naučio mnogo toga, upoznao nove ljude i stvorio nova predivna sjećanja. Nadam se da ću uskoro ponovo posjetiti tu zanimljivu zemlju i naučiti još mnogo toga!“

 

Komentari