Piše: Luka Varmuž, 3. a

Prva znamenitost Zagreba s kojom se turisti susretnu odmah po izlasku s vlaka jest lokomotiva, popularno zvana Crna Katica. No, za neke već pomalo dosadnjikav eksponat grada Zagreba skriva vrlo zanimljivu prošlost, usko vezanu za Koprivnicu i koncentracijski logor Danica skriven u njezinu okrilju.

Krenimo od početka. Danica je prvi koncentracijski logor na području Nezavisne Države Hrvatske osnovan 1941. godine. Za vrijeme postojanja logora (o čemu su istraživali naši učenici u okviru međunarodnog projekta „Dvostruki teret – učenje o nacionalsocijalizmu i holokaustu  u Europi“) logoraše je iz Koprivnice u sam krug logora odvozila parnjača proizvodnog broja 152-025. Postoje, naime, dokazi kako je upravo ta lokomotiva 1941. godine vozila grupe židovskih omladinaca baš ovdje, na dvomjesečnu “radnu akciju” nakon čega im se, naravno, gubi svaki trag. Ova je misteriozna parnjača prevezla gotovo 5 000 zatočenika. Bili su to dani vrlo mučne situacije koju potvrđuje i sam vlakovođa svjedočeći kako je bila riječ o odvoženju žena, djece i muškaraca s kolodvora u Koprivnici (velikim dijelom deportiranih iz Zagreba) u krug logora.

Nakon raspada NDH lokomotiva je bila sve manje korištena, a 70-ih je godina namijenjena za rezanje i slanje na otpad. No, do uništenja ove vrlo tajanstvene lokomotive nije došlo jer se 1976. godine javlja zamisao o postavljanju Crne Katice kao eksponata na Spomen-području Danica, što se i dogodilo sredinom 80-ih godina. Iako je bila autentičan svjedok o transportu logoraša, parnjača 1992. godine nestaje, i to u jednoj noći. Crna je lokomotiva napustila svoje mjesto na Spomen-području Danica kako bi drugog jutra osvanula na znatno prometnijoj lokaciji, zagrebačkom kolodvoru! No, ono što je učinilo ovaj premještaj još zanimljivijim jest činjenica da je Crna Katica došla na mjesto gdje je stajala lokomotiva koja je vukla Titov plavi vlak. Cijeli je proces proveden bez stručnog obrazloženja i ispod radara javne rasprave.

Iako se ovaj vrlo zanimljiv transport dogodio tijekom rata u nerazjašnjenim okolnostima, danas malo ljudi zna o čemu je riječ i kakva se zapravo povijest skriva iza misteriozne lokomotive Crne Katice! Želite li saznati više, posjetite: https://vimeo.com/253775567 i pogledajte film u kojem sudjeluju brojni Koprivničanci, a među autorima su naši bivši učenici. 

Komentari