Piše: Luka Varmuž, 3. a

Osim što je jedini mjesec u godini koji ima žensko ime, veljača je doba karnevala i najava novog buđenja prirode te – kako obećava sintagma “veljača prevrtača” – najnepredvidivija od svih članova dvanaesteročlane obitelji svake godine. U članku, međutim, ne pišemo o vremenskoj prognozi niti o globalnom zatopljenju, nego o još jednoj neobičnosti povezanoj s tim mjesecom

Jeste li se ikada zapitali zašto veljača ima samo 28 odnosno 29 dana? Vrijeme je da saznate, ili barem pokušate saznati.

Naime, za sve su krivi stari Rimljani. Kralj Romul, prvi rimski kralj, osmislio je prvi koliko-toliko prihvatljiv kalendar. Ipak, imao je samo 10 mjeseci, izostavljeni su zimski mjeseci što dokazuje kako im zima nije bila najomiljenije godišnje doba jer se njihovo bogatstvo i život temeljio na žetvi.

Drugi kralj, Numa Pompilije tada odlučuje uvesti i zimske mjesece koji su pak imali samo 28 dana. No, nije zadugo ostalo tako. Naime, Rimljani su vjerovali kako parni brojevi donose nevolju, stoga je Numa siječnju dodao još jedan dan, dok je veljača ostala na zanimljivih 28. Stručnjaci se ni danas ne mogu dogovoriti zašto je tome tako, no postoji nagađanje kako su Rimljani poštovali smrt i iskazivali joj veliku pažnju te su u veljači vršili “obrede čišćenja”. No, priča ovdje ne staje.

Nakon što je siječnju dodan jedan dan, shvaća se kako kalendar od 355 dana ne odgovara godišnjim dobima, odnosno nije usklađen s vremenom koje je Zemlji potrebno da obiđe Sunce. Nakon dugog se razmatranja, svakih  nekoliko godina nakon veljače umetao novi mjesec. Zahvaljujući Cezaru, i taj je problem riješen. Naime, Gaj Julije Cezar riješio je problem tako što je kalendaru dodao 10 dana i jedan dodatni dan u veljači svake četiri godine.

Iako je danas tehnologija jako uznapredovala i dalje se koristimo kalendarom koji se temelji na Cezarovim promjenama. Ondašnji geniji su zaista znali mnogo, a želite li saznati još više o ovom čudnom fenomenu, pogledajte video: https://youtu.be/AgKaHTh-_Gs

http://hjp.znanje.hr/index.php?show=search_by_id&id=f19uWBh8

Komentari