Piše: Luka Varmuž, 3. a

U digitalnom dobu u kojem živimo tehnologija postaje neodvojiva od naše svakodnevice i iz dana u dan napreduje, a svemoćni Google svaki dan zna sve više o vama. Da, baš o vama! Naime, već jedno duže razdoblje vruća je tema Google i podatci koji su pohranjeni na njegovim serverima. Uz vrlo dobru infrastrukturu vrlo je teško spoznati ili hakirati Googleov sustav, dok je s druge strane iznimno lako pronaći povijest svih vaših lokacija, vaša nedavna pretraživanja. Stoga vam donosimo šokantne činjenice i poveznice koje će vas uvjeriti da Google ipak zna mrvicu previše.

  1. Koristite li mobilni telefon, vrlo lako možete doći do informacija gdje ste bili u određeno vrijeme, kojom ste se brzinom kretali i koliko ste se dugo ondje zadržali. Posjetite ovu mrežnu stranicu: https://www.google.com/maps/timeline?pb. Vjerujte, ostat ćete iznenađeni.
  2. Velika je mogućnost da dosad to niste shvatili, međutim oglasi koji vam se tijekom surfanja pojavljuju nisu nimalo slučajni. Odabrani su prema vašim interesima i najčešće posjećivanim stranicama. Posjetite ovu mrežnu stranicu i prilagodite oglase te upravljajte svojim interesima: https://adssettings.google.com/authenticated?hl=hr
  3. Mnogo ljudi zna kako Google bilježi njihov trag u kartici “Povijest”, ali bez brige, to je mnogo više od povijesti. Naime, iako brišete povijest pretraživanja, ne znači da povijest nije dostupna Googleu. U nekoliko poteza vrlo lako možete doći do izbrisane povijesti, što je još jedan vrlo snažan argument za važnost opreza.
  4. Već je neko vrijeme vrlo popularno uključiti glasovnu naredbu umjesto tipkanja traženog pojma u Google tražilicu. Dakle, jednostavno kažemo Googleu što nas zanima te nas on dovede do tražene stranice ili slično. Jeste li znali da su sve vaše glasovne pretrage također spremljene? Na ovoj mrežnoj adresi možete pronaći upravo to: https://myactivity.google.com/myactivity?restrict=vaa

Ipak, postoji nekoliko mrežnih stranica koje vam pomažu da trajno izbrišete svoje račune. Jedna je od pouzdanijih https://www.deseat.me/. Što činiti? Prijavite se svojim Google računom, ostanite šokirani gdje ste sve prijavljeni i, naravno, izbrišite ono nepotrebno.

Vrijeme je da krenete ispočetka. I pametnije. Uvijek valja biti na oprezu kad imate posla s tehnološkim divom, Googleom!

Komentari