Piše: Luka Varmuž, 3. a

Iako smo mladi i mnogi misle kako se ne bismo trebali uplitati u politiku, postoji mnogo organizacija koje pokušavaju osvijestiti mlade i potaknuti ih da svojim prijedlozima i idejama odvedu Hrvatsku na dobar put.

Prema podatcima Instituta za društvena istraživanja glavni su nedostatci života i obrazovanja u Hrvatskoj nizak životni standard, nedostatak životne perspektive i nezaposlenost. Također, politika za mlade često se popularno naziva politika s više lica. Sve je na papiru, ali ništa nije živo. Dakle, implementacija i participativnost smatraju se glavnim slabostima politike za mlade iako bi to trebali biti standardi.

Kako to nažalost biva u lijepoj nam našoj Republici Hrvatskoj, mnogo je programa stvoreno, još više odbora i uprava. No, njihova je aktualnost i težnja za stvarnim motiviranjem mladih upitna. Možda je problem što se mladi smatraju previše apatičnima i pasivnima? Ili je problem u tome što se mediji ne bave previše politikom za mlade? Kako god, u našoj, Koprivničko-križevačkoj županiji, ured za mlade ne postoji. Ono što se često smatra najbližim mladima jest Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb. Ipak, davne je 2007. godine osnovano Vijeće mladih KCKŽ, no zbog raznih (formalnih i neformalnih) okolnosti, dugo je bilo na izdisaju. Krajem prošle godine oformljeno je novo Vijeće mladih i vidjet ćemo hoće li se to primijetiti. Pa, jesmo li onda mi mladi i ambiciozni ljudi društveni resurs ili društveni problem? Prema standardima Europske unije, svaka je država koja ima bilo koji ured za mlade dužna slati godišnji izvještaj. No, površnost i subjektivnost uvijek su prisutne u manjoj ili većoj mjeri.

Nadamo se da navedeno potiče na razmišljanje jer – na mladima svijet ostaje.

Riješite anketu i dajte nam do znanja što mislite, a nakon toga slijedi zanimljiv kviz nepoznatih riječi. Saznajte koliko ste dobri!


Komentari