Piše: Petra Jakopiček, 2. g

Tinejdžeri današnjeg vremena slobodno vrijeme često posvećuju svojim hobijima ili surfanju internetom. Većina gleda razne televizijske serije, sluša glazbu ili čita knjige. Među mladeži ima velik broj onih koji s ljubavlju čitaju mange i gledaju anime. Pod pojmom mangi podrazumijevamo stripove japanskog podrijetla različitog žanra, od akcije pa do horora. Njih često prate i anime, obično njihove animirane adaptacije.

Kao obožavateljica i mangi i anime filmova/serija odlučila sam napisati ovu kratku listu preporuka kako bih i ostalim fanovima olakšala pronalazak uradaka koje još nisu pročitali/pogledali. Možda ćete čak i prepoznati neke od njih. Nadam se da ćete uživati čitajući ovaj članak!

Death Note-Tsugumi Ohba i Takeshi Obata

MANGA: 2003. – 2006.; ANIME: 2006. – 2007.

ŽANR: triler, natprirodno, misterija

Uspješan srednjoškolac imenom Raito Yagami pod misterioznim okolnostima nailazi na „Bilježnicu smrti“, opasan demonski alat jer upisivanjem ljudskih imena u nju vlasnik može ubiti određene osobe. Raito, rođeni idealist, počinje iskorištavati Bilježnicu u svrhu „čišćenja svijeta“ od zlih i opakih osoba. Nažalost, japanska policija te svjetski poznat ali ekscentričan detektiv L. posumnjaju u iznenadne smrti kriminalaca pa odluče pokrenuti istragu. Tko će pobjediti, L. ili Raito?

Lament of the Lamb-Kei Toume

MANGA: 1996. – 2002.

ŽANR: horor, drama

Kazuna Takashiro, naizgled običan mladić, počinje patiti od vrtoglavica i jake žeđi za ljudskom krvi. Zbog toga se on počinje smatrati „vampirom“, kao i njegova izgubljena sestra Chizuna od koje traži pomoć. Priča je fokusirana na povijest te čudne bolesti obitelji Takashiro te na odnose Kazune s obitelji i njegovim prijateljima od kojih pokušava pobjeći kako ih ne bi uveo u svoj svijet strave i užasa.

Devilman-Go Nagai

MANGA: 1972. – 1973.; 1. anime 1972. – 1973.; 2. anime 2018.

ŽANR: akcija, horor

Ovaj kratki uradak govori o Akiri Fudi kojeg Ryo Asuka, najbolji prijatelj i sin poznatog arheologa, moli za pomoć kako bi uništio sve demone ovoga svijeta koji su mu ubili oca stapajući se s njim. Uvjet je da i sam Akira, vođen instiktima, postane jedno s demonom Amonom-Gospodarom Rata kako bi vođen svojim demonskih tijelom ali i ljudskim srcem mogao spasiti čovječanstvo od prikrivenog zla. Je li Ryo zapravo u pravu? Jesu li ti demoni zaista zla stvorenja?

 

 

Watamote-Nico Tanigawa

MANGA: 2013. – 2015.; ANIME: 2013.

ŽANR: komedija, „slice of life“

Petnaestogodišnjakinja Tomoko Kuroki, „ekspert u igranju video-igara“, krenuvši u srednju školu, planira steći što više prijatelja i poboljšati svoj „imidž“ kako bi svoje tinejdžerske dane provela što bolje i sretnije. No, problem je u tome što je ona jako povučena i sarkastična pa joj stjecanje prijatelja teško polazi za rukom. Hoće li Tomoko ikad postati dio „popularnih“ ili će ipak ostati onakvom kakva jest?

Komentari