Piše: Luka Varmuž, 3. a

Prije svega, znate li uopće što znači riječ vlogging? Vlogging dolazi od engleske riječi video blogging. Očito je ljudima postalo dosadno samo čitati razne vrste blogova zbog čega je pak došlo do videoblogginga koji polako preuzima YouTube scenu. Umjesto vloga ili videobloga može se upotrijebiti izraz mrežni videodnevnik ili internetski videodnevnik.

Vlogging svoje početke bilježi u SAD-u, kao što to i biva kad je riječ o tehnologiji i medijima. Među svjetski najpoznatijim vlogerima jest Logan Paul čiji rad prati i podržava oko 15 milijuna ljudi. No, što vlogging podrazumijeva? Laički rečeno, sve! Budiš se s kamerom, spavaš s kamerom. Cilj je snimiti što sve tijekom jednog ili nekoliko dana radiš, kako provodiš vrijeme, a publika procjenjuje koliko zanimljiv život imaš. Naravno, mnogi su vlogeri zaokupili i balkansku scenu. Kanali poput MashintheBeauty, Davor Gerbus ili Samoo Petra samo su neki koji se na taj način pokušavaju približiti publici. Vloganje je vrlo zahtjevan posao i nije nužno snimati svaki dan, no što češće – to bolje.

Zanima te jesi li dovoljno upoznat s hrvatskom YouTube scenom ili pak želiš naučiti nešto više? Ovaj put nauči uz kviz. Nemoj se bojati stisneš li krivi odgovor, na greškama se uči. Sretno! 😊

Komentari