Od 18. do 19. siječnja 2018. održan je turnir DaF CUP u Zaprešiću. Na turniru su sudjelovale ekipe iz Njemačke (Niederkassel), Mađarske (Gyönk), Slovenije (Ptuj), Austrije (Graz), Ukrajine (Sokal und Freunde) i Hrvatske (DaF-Croatia). Za ekipu Hrvatske igrale su Deseta gimnazija iz Zagreba, Srednja škola „Ban Josip Jelačić“ iz Zaprešića, Gimnazija Petra Preradovića iz Virovitice te Gimnazija „Fran Galović“. Našu školu predstavljali su učenici Benedikt Lazar, Filip Šijak, Kristian Vlašić, Patrik Ivačić, Fran Kosmač i Marko Žarić, a pratio ih je profesor Filip Šalamon.

Prvi dan natjecanja Hrvatska je igrala protiv Niederkassela i Gyönka i pobijedila. Navečer je bilo organizirano gledanje rukometne utakmice Hrvatska – Bjelorusija s Europskog rukometnog prvenstva.

Drugi dan Hrvatska je igrala protiv Ptuja, Graza i Ukrajine te je odnijela pobjedu u svim utakmicama. Na samom završetku turnira Ukrajina je završila na šestom, Njemačka na petom, Mađarska na četvrtom, a Austrija na trećem mjestu. Hrvatska se na samom kraju turnira s ekipom iz Slovenije borila za prvo mjesto. Kako je utakmica bila izjednačena, odlučivala je gol razlika, a tu smo, nažalost, bili slabiji. Predstavnici Hrvatske zauzeli su visoko drugo mjesto na turniru čiji je cilj prije svega bio učenje njemačkoga jezika te druženje i stvaranje novih prijateljstava.

Sara Sušanj, 1. e

 

Nedostajalo malo sportske sreće

Kao što je poznato, neki su rukometaši naše škole bili članovi hrvatske srednjoškolske reprezentacije na međunarodnom rukometnom turniru u Zaprešiću. Turnir obuhvaća škole u PASCH partnerstvu iz šest europskih zemalja i organiziran je kako bi se promovirao sport i učenje njemačkoga jezika. Hrvatska reprezentacija osvojila je izvanredno drugo mjesto, a svoj su doprinos dali i naši učenici.

Uspjeli smo porazgovarati s Filipom Šijakom, učenikom 3. b razreda, i zaviriti u svijet mladih i ambicioznih rukometaša naše škole.

“Iako smo se upoznali i sastali prije otprilike dva mjeseca“, odgovorio je Filip na pitanje o dojmovima s natjecanja, “atmosfera je na samome turniru bila genijalna. Dobro smo se slagali i uvijek je bilo mjesta za ‘zezanciju’. Premda smo svi bili vrlo dobro pripremljeni, primijetio sam da su Ukrajinci bili malo slabiji od ostalih.”

Filip je izrazito zadovoljan ishodom turnira. Prema njegovim riječima, bili su zaista blizu prvoga mjesta i nedostajalo je samo malo sportske sreće. Međutim, i drugo je mjesto vrijedno pohvale. Ovaj kratki razgovor okončan je onim već „isfuranim“ pitanjem je li Zaprešić zaista bolji i ljepši grad od Koprivnice, na što Filip vrlo samouvjereno odgovara: „Zaprešić je zaista predivno mjesto, jedino je čudno što nema posebno definiran centar grada, ali zaista sam oduševljen njime. No, ipak bih stao na stranu svoje Koprivnice.” Filip i cijela ekipa GFG-a zahvaljuju na gostoprimstvu gospodinu Hrvoju Matanoviću, treneru Zaprešića.

I za kraj poslao nam jednu „blam“ fotku koja potvrđuje genijalnu atmosferu i opuštenost.

Luka Varmuž, 3. a

Komentari