Piše: Valerija Premec

Prošla je godina za mene, kao i za moje bivše razredne kolege, bila vrlo napeta, mukotrpna i puna noviteta. Većina godine prošla je u znaku mature: od priprema i odbrojavanja dana do stresnog procesa pisanja i na kraju dobivanja rezultata. Svaka od tih triju faza bila je izrazito teška, a najviše, naravno, samo pisanje mature. Za suočavanje s maturom nemam puno savjeta, osim da bi bilo odlično da se što prije započne s učenjem, iako, u realnosti velika većina ne počne na vrijeme s učenjem. Maturu sam prošla s uglavnom željenim ocjenama i uspjela upasti na svoj prvi izbor, na studij povijest i ruskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Studij povijesti nešto je što me zanimalo od malih nogu, a u rusku sam se književnost zaljubila na satima profesorice Lidije Novosel. Spoj tih dvaju elemenata rezultirao je mojom nepokolebljivom voljom za upisom na upravo ta dva studija, usprkos čestom odgovaranju okoline i članova obitelji od tog nauma jer to možda i nije najperspektivniji odabir. Kad razmišljam o tom razdoblju, shvaćam da sam dobro postupila time što sam slušala sebe i svoje želje, a ne očekivanja drugih i to savjetujem svim budućim maturantima.

Filozofski je fakultet fantastično mjesto za sve koji se vide u društvenima i humanističkim znanostima. Studij ruskog jezika slovi kao jedan od zahtjevnijih studija, no to je sve vrijedno truda za nekog koga to zanima. Studiranjem bilo kojeg jezika studentu su predstavljeni svi njegovi aspekti i od njega se očekuje da savlada sve grane gramatike do najmanje sitnice, književnost do zadnjeg autora i njegovih djela i povijest jezika. Tako da to nisu „tečajevi“ jezika, već studiji, iako mnogi ljudi misle suprotno. Što se tiče povijesti, ona je ostala ista, samo s daleko više detalja. Osobno nisam ni znala koliku je širinu znanja moguće dobiti samo s jednog studija, a uz to postoje i brojni izborni predmeti, što s iste studijske grupe, što s drugih, a student sam odabire u kojem smjeru želi nadopuniti znanje.

Fakultet se dobro pobrinuo za nas brucoše. Na orijentacijskom nam je tjednu bilo sve objašnjeno i dodijeljeni su nam bili mentori sa starijih godina naših studentskih grupa da nam pomažu oko potencijalnih problema. Imamo sjajnu, veliku knjižnicu sa svim potrebnim materijalom za ispite koja je i sama odlično mjesto za učenje. Sljedeće godine dobivamo, vjerojatno, i svoju menzu što će uvelike poboljšati i ubrzati stvari. Sve u svemu, odabir fakulteta odabir je budućnosti i to je prva veća stvar koju si učenik sam „kroji“. Stoga, neka to bude krojeno po njemu jer će upravo on to morati i „nositi“.

Komentari