Nova godina – nova ja

Zakoračili smo u još jednu novu godinu. Kao i svake dosad, sigurno ste nekoliko puta čuli ono veličanstveno: „Ne mogu vjerovati da je već prošla godina dana!” Da, da, vrijeme brzo prolazi, a svake godine odlučimo projuriti u novu godinu kao novi ljudi slijedeći svjetski poznat moto New Year – New me. No, što je s tim novogodišnjim odlukama, odlukama poput: bit ću bolja osoba, više ću se truditi, prestat ću pušiti ili naći ću partnera? Uspijemo li uistinu ispuniti svoje novogodišnje želje ili ih se držimo samo prvih nekoliko dana? Napušta li nas odlučnost povezana s novogodišnjim odlukama 6. siječnja kad se rješavamo svih božićnih ukrasa? Neuspjeh novogodišnjih odluka toliko je popularan da na internetu po cijele dane možete naići na memeove na tu temu.

No, mora li to biti tako? Pogotovo s nama gimnazijalcima? Vraćamo se u novo polugodište, nakon nedovoljno dugog odmora, spremni za nove pobjede… Kad bi barem bilo tako lako! Vratit ćemo se, zatrpat će nas testovima i nestrpljivo ćemo iščekivati kraj školske godine. Morate početi već danas ako ste maturant i ako je novogodišnji cilj koji ste postavili: učim prvu polovicu 2018. godine da upišem faks pa da ponovno učim drugi dio godine negdje drugdje.

Svake se godine nađemo pred vratim godine u koju kročimo kao amateri, neznalice i očekujemo da ćemo se, nekim čudom, promijeniti ne čineći apsolutno ništa. Slijepo vjerujemo kako će se pojaviti taj new me koji će učiniti sve umjesto nas.

Svaka pohvala onima koji uspiju u provođenju novogodišnjih rezolucija, no vi ostali nemojte se obeshrabriti. Nije samo Nova godina povod za promjene i velike odluke, to može biti bilo koji drugi dan. Nemojte promijeniti baš sve, počnite od sitnica, od malih navika te ih se polako rješavajte. Nikada nije kasno da budete pristojniji i darežljiviji prema drugima. Dok praznici još traju, odvojite nekoliko minuta i promislite o dobrim stvarima koje ste radili prošle godine, ne morate tražiti nove navike kojih se želite držati, već u novoj godini odlučite zadržati pozitivne stvari iz 2017.

Svaka godina donosi nešto lijepo, a tako će i ova, stoga vam svima želim sretnu i uspješnu novu 2018. godinu!

Magdalena Dedić, 4. b

Komentari

komentara