Zakoračili smo u još jednu novu godinu. Kao i svake dosad, sigurno ste nekoliko puta čuli ono veličanstveno: „Ne mogu vjerovati da je već prošla godina dana!” Da, da, vrijeme brzo prolazi, a svake godine odlučimo projuriti u novu godinu kao novi ljudi slijedeći svjetski poznat moto „New Year – New me“

No, što je s tim našim novogodišnjim odlukama, odlukama poput: bit ću bolja osoba, više ću se truditi, prestat ću pušiti ili naći ću partnera? Uspijemo li uistinu ispuniti svoje novogodišnje želje ili ih se držimo samo prvih nekoliko dana? Napušta li nas odlučnost povezana s novogodišnjim odlukama na dan kad se rješavamo svih božićnih ukrasa? Neuspjeh novogodišnjih odluka toliko je popularan da na internetu danima možete pregledati „memeove“ na tu temu. Internet nam, eto, pruža utjehu što ništa nismo promijenili jer nailazimo na tolike ljude diljem svijeta koji su „obični“ baš kao i mi. Ne bi li nas baš to trebalo potaknuti da budemo svoji i napravimo nešto drugačije? Nažalost, još uvijek biramo lakši put i odgađamo promjene za sljedeću godinu.

No, moramo li i ove godine postupiti tako? Pogotovo mi maturanti? Vraćamo se u novo polugodište, nakon nedovoljno dugog odmora, spremni za nove pobjede… Kad bi barem bilo tako lako! Vratit ćemo se, zatrpat će nas testovima i nestrpljivo ćemo iščekivati kraj školske godine. Morate početi već danas ako ste maturant i ako je novogodišnji cilj koji ste postavili: učim prvu polovicu 2018. godine da upišem faks pa da ponovno učim drugi dio godine negdje drugdje. Vjerujem kako je baš nama, maturantima, ovo jedna od najbogatijih, najtežih, ali i najuzbudljivijih godina. Čeka nas veliki korak, prelazimo iz srednjoškolaca u brucoše, selimo se čak i na drugi kraj države. Nekoliko ispita utječe na naš život, no tu je i norijada kojom ćemo se izludirati te maturalna večer u kojoj ćemo pokazati u kakve „velike“ ljude smo u gimnaziji izrasli. Ako ne započnemo godinu pozitivnim mislima, tako ju ne možemo ni završiti, tako bar tvrdi dobro poznata izreka: „Kako nova godina počne, tako će i završiti.“

Svake se godine nađemo pred vratima godine u koju kročimo kao amateri, neznalice i očekujemo da ćemo se nekim čudom promijeniti ne čineći baš ništa. Slijepo vjerujemo kako će se pojaviti taj „new me“ koji će učiniti sve umjesto nas. Iako toga nismo svjesni, svake se godine uvelike i promijenimo. Pomislite samo: u jednoj godini završimo jedan i već upišemo sljedeći razred! Svake se godine naš broj godina provedenih na Zemlji povećava, a koliko tek novih osoba upoznamo, koliko novih mjesta vidimo te koliko toga naučimo!

Svaka pohvala onima koji uspiju u provođenju novogodišnjih rezolucija, no vi ostali nemojte se obeshrabriti. Nije samo Nova godina povod za promjene i velike odluke, to može biti bilo koji drugi dan. Nemojte promijeniti baš sve, počnite od sitnica, od malih navika – dobre uvedite, a loših se polako rješavajte. Nikada nije kasno da budete pristojniji i darežljiviji prema drugima. Dok praznici još traju, odvojite nekoliko minuta, promislite o dobrim stvarima koje ste radili prošle godine i odlučite ih zadržati i u novoj godini.

Svaka godina donosi nešto lijepo, a tako će i ova, stoga vam ovim pozitivnim stavom svima želim sretnu i uspješnu novu 2018.!

Komentari