Piše: Magdalena Dedić, 4. b

Filmu Coherence (Povezanost) redatelja Jamesa Warda Byrkita iz 2013. pripisuju se žanrovske odrednice misterija, znanstvene fantastike i trilera. Prikazuje nekoliko sati večere u kojoj sudjeluje osmero prijatelja. Iz razgovora likova saznajemo kako u to vrijeme iznad Zemlje prolazi komet. U početku neke od likova komet ne zabrinjava, možemo saznati njihovo mišljenje o tome, ali najviše se prati priča glavne junakinje Emily (Emily Baldoni) koja je istraživala o meteorima i vjeruje kako on utječe na cjelokupnu atmosferu od početka večere.

Film započinje zagonetnom scenom: u prvom je planu ruka koja drži mobitel na uhu, čujemo telefonski razgovor i vidimo mračnu cestu kroz staklo auta. Već se u početku počinju pojavljivati neobične stvari, što pobuđuje gledateljevu znatiželju. Koristi se živa kamera, odnosno kamera nije na mjestu, već se pomiče, kadar je dinamičan, odnosno imamo doživljaj kao da gledamo vlastitim očima ili kao da mi sami držimo kameru, kut snimanja je u razini pogleda.

Prilikom razgovora među ljudima scena nije cijelo vrijeme usmjerena na govornike, već se snima neki detalj, kadrovi se brzo izmjenjuju i oštrina stalno mijenja. Koristi se najčešće krupni ili srednji plan te detalj. Od samog početka atmosfera djeluje uvjerljivo, odnosno osjećamo prisnost među ljudima, likovi su obični stvarni ljudi, a razgovor se ne doima naučeno. Likovi govore u isto vrijeme i nadglasavaju se, što djeluje spontano i uobičajeno. Kada se radnja želi ubrzati, umetnut je crni kadar kako bi se dobio osjećaj protoka vremena.

Čudne se stvari počinju događati kada nestane struje. Likovi moraju zajedno djelovati kako bi shvatili što je posrijedi. Polako se diže opća panika, svi su zbunjeni i zabrinuti jedni za druge, počinju stvarati svoje teorije o situaciji koja ih je snašla. Ne pratimo nikakvu vanjsku radnju, već smo većinu vremena usmjereni na kuću, likove koji su u kući i zbunjeni smo kao i oni sami. Zbog toga je gledatelj primoran pozorno pratiti sve detalje, koncentracija je prisutna cijelo vrijeme, a kako radnja odmiče, tako se u njemu gomila sve više sumnji i pitanja.

Po mome je mišljenju film jako dobro napravljen. Velika sam ljubiteljica filmskih misterija, volim kada me film cijelo vrijeme drži u neizvjesnosti i moram ostati fokusirana na svaki detalj, a Coherence je u tome svakako uspio. Predložila bih svima da ga pogledaju i ocjena 7,2 koja mu je dodijeljena dosta je skromna jer su neki manje zanimljivi filmovi bolje ocijenjeni. Način snimanja i povezivanja kadrova uvelike pridonosi doživljaju filma tako da je i u tom području posao uspješno obavljen.

Komentari