Piše: Lovro Herbai, 4. b

U Kinu „Velebit“ 2. prosinca održana je dugoočekivana premijera hrvatskog filma „Opstanak – Preživjeti Dravu“, plod strastvenih ljubitelja prirode Damjana Kolareka, Roberta Markovčića i Damira Filipovića.

Od trenutka kad smo ušli u prostoriju kina, dočekala nas je topla i vesela atmosfera. Odjeven u kostim iz filma, Robert „Moko“ Markovčić, glavni glumac, svakog je posjetitelja posebno pozdravio i pritom mu uručio premijerni poklon – ručno izrađenu praćku! Na premijeri je također bio i redatelj/snimatelj Damjan Kolarek. Prije početka filma njih su dvojica razgovarala sa svima o filmu i vidjelo se kako su sretni što se na premijeri okupio toliki broj ljudi.

Radnja se filma odvija u potpunosti na Dravi i njenim obalama. Pratimo Moku koji na putovanje kreće na splavi koju je sam izradio za potrebe filma. Kreće se uz rubove dravske prašume, po rukavcima gdje pronalazi hranu i sklonište. Također nas upoznaje s florom i faunom ovog područja i pokazuje tehnike lova. Kad god bi pronašao novu biljku, pojavio bi se mali pravokutnik s tekstom gdje je pisalo latinsko ime biljke i kratki opis primjene. Bilo je iznimno zabavno gledati ga kako se snalazi u prirodi! Jedna takva zabavna scena je ona kad je naišao na sapuniku (Saponaria officinalis) i koristio ju kao pjenu za brijanje, a brijanje je izveo sjekirom! Primarni cilj filma jest buđenje svijesti o očuvanju prirode i u tome uspijeva. Vidljivo je koliko su se zabavili snimajući film i ta je stvaralačka radost uspješno prenesena na publiku. Čak sam osjetio motivaciju da i sam odem jedan dan u prirodu i snimim vlastito „preživljavanje“. Međutim, nije ovo samo odličan edukativan film, već i humoristični igrani film! Prvi dio filma isključivo je preživljavanje, dok se drugi dio filma bavi Mokinim snovima i halucinacijama izazvanima sjemenkama biljke „hužjak“, a u trećem, zadnjem dijelu filma Moku ulove „dravski pirati“ u svom polju marihuane i žele ga ubiti. Mokini snovi i halucinacije izazvale su urnebesne reakcije gledatelja i mislim da nije bilo osobe koja se nije smijala. Zadnji dio filma kad Moku ulove dravski pirati uistinu je maestralan! Od početka do kraja Opstanak je fantastična zabava, a još k tome prenosi važnu poruku o očuvanju prirode.

Film je snimljen budžetom od 0 kuna i moram ih sve redom pohvaliti što nisu odustali! Za vrijeme snimanja ponekad su dnevno prolazili biciklom i po 50 kilometara kako bi snimili 5 – 6 kadrova, a sve su scene snimljene bez ponavljanja. Redatelj je u jednom videu spomenuo kako je ljubitelj serije Lost (također na popisu mojih favorita) i primijetio sam kako se koristio temom iz serije u filmu, što me ugodno iznenadilo i umalo natjeralo na ponovno gledanje serije. U filmu su i snimke Gorana Šafareka, koprivničkog biologa i istraživača, koji im je ustupio svoju videoarhivu prirode i dron za snimanje.

Današnja premijera bila je jedno od mojih najdražih iskustava u kinu. Film će se za nekoliko dana pojaviti i u digitalnom formatu na YouTube-u i svi koji su propustili premijeru moći će također uživati u ovom simpatičnom filmu!

Najava za film: https://youtu.be/e4mjKTW3rnA

Komentari