Prošle subote u Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga i u praktikumu Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima održane su dvije kemijske radionice za srednjoškolce koji imaju poseban interes za kemiju. Pod vodstvom profesorice Mišele Lokotar sudjelovalo je na njima i troje naših učenika: Sonja Homar, Luka List i Patricija Mijatović.

Prva radionica bavila se hidrolizom saharoze, a vodio ju je maturant Prve gimnazije iz Varaždina Ilija Srpak, višestruki dobitnik srebrnih i brončane medalje na kemijskim olimpijadama, srebrne na juniorskoj prirodoslovnoj olimpijadi, brončane i srebrne na prirodoslovnoj olimpijadi i brončane na upravo završenoj Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike na Tajlandu.

Drugu radionicu vodio je doc. dr. sc. Tomislav Portada, kemičar sa zagrebačkog Instituta „Ruđer Bošković“, a bavila se organskom kemijom, tj. reakcijom 2-aminoetanonola i dimetil-oksalata.

Obje radionice pružile su učenicima neposredan uvid u praktičan rad koji kemičari i kemijski inženjeri susreću svakodnevno pa je tako poslužila kao dodatan motivator za odabir zanimanja onima koji su još neodlučni. Atmosfera radionica bila je ponajprije radna, ali i opuštena te poticajna. Svakako moramo pohvaliti inicijativu i volju dr. Portade koji ovakve radionice održava redovito te time zasigurno značajno pridonosi povećanju interesa učenika za prirodne predmete, a ponajprije kemiju.

Sonja Homar, 4. b

 

 

Komentari