Jasmina Šandor, školska psihologinja, piše o važnosti i vrijednosti putovanja

Putovanje – evo, to je poezija moderne civilizacije. (A. G. Matoš)

Putujem da vidim. (M. Peić)

Još u davnoj prošlosti Seneka je smatrao da putovanje i promjena mjesta daju umu novu snagu. Mogli bismo reći da se ljudi danas vode njegovom uzrečicom više no ikad. Putovanja su postala mnogo dostupnija, karte jeftinije, drugi kraj svijeta dostupan u istome danu, objave na društvenim mrežama s predivnih lokacija sve učestalije. No, da se vratimo na Seneku – kakav utjecaj putovanja zapravo imaju na nas?

Putovanja nas čine sretnima. Vjerojatno se malo tko neće s tim složiti. Međutim, novi mobitel isto nas čini sretnima. Zašto je onda bolje potrošiti novac na putovanje nego na novi mobitel? Predmeti nas čine trenutačno sretnijima, ali na putovanju ćemo doživjeti nova iskustva, a upravo su iskustva ono što nam pruža dugotrajniji osjećaj sreće. Često smo sretni zbog putovanja i prije nego uopće krenemo – planiranje, iščekivanje, istraživanje, priprema – sve nas to može uveseliti.

Budući da najčešće ne putujemo sami, ispitivani su i utjecaji na odnose s drugima. Tako je utvrđeno da obitelji ili parovi koji zajedno putuju postaju povezaniji, imaju kvalitetniju komunikaciju, a posljedično se kod parova smanjuje i vjerojatnost razvoda. Uopće ne zvuči loše, zar ne? A to je samo početak.

Nemoguće je pisati o putovanjima, a ne spomenuti učenje. Putovanja su jedan od najljepših oblika učenja. Osim raznih činjenica iz povijesti i kulture koje upijamo puno lakše kad neki njihov aspekt doživimo uživo, kao još bitniji oblik učenja izdvojila bih učenje raznih vještina. Snalaženje u novim situacijama, napredovanje u korištenju stranog jezika, suživot s ljudima koji su drugačiji od nas, razvijanje tolerancije, otvorenosti prema novim iskustvima – teško se zaustaviti pri nabrajanju pozitivnih učinaka putovanja na nas kao osobe.

Osim nekih psiholoških dobrobiti, putovanja imaju i pozitivne posljedice na zdravlje. Neka su se istraživanja bavila utjecajem putovanja na smanjenje simptoma kardiovaskularnih bolesti, mogućnosti srčanog udara, pojave depresije itd. Naravno, ne možemo govoriti o izravnim i jednoznačnim uzročno-posljedičnim vezama, ali recimo, osoba koja češće putuje mijenja neke svoje navike i susreće se s novima situacijama, što dovodi do razvoja sinapsi u mozgu, a time dovodimo mozak u bolju kondiciju i smanjujemo mogućnost pojave nekih bolesti.

Svi znamo da je stres velik problem u današnjem modernom svijetu, no putovanja imaju pozitivan učinak i kad je riječ o stresu. Čak i vikend-putovanje smanjuje razinu stresa i pomaže da se lakše nosimo s raznim  izazovima koji su pred nama.

Na kraju bih preporučila da iskoristite sve mogućnosti koje vam se nude i putujete što je više moguće. Često se može čuti razmišljanje kako su putovanja skupa i samim time neizvediva. Nije nužno tako. Kao prvo, ne morate putovati samo na daleke i egzotične destinacije, ima mnogo toga što vrijedi vidjeti i u vašoj blizini. Kao drugo, praćenjem različitih stranica specijaliziranih za putovanja možete naići na povoljne karte, pogotovo ako ste fleksibilni s obzirom na vrijeme putovanja. Također, mladima se nude različite edukacije, Erasmus+ programi, razmjene učenika i studenata i to vam je izvrsna prilika koju nemojte propustiti. Ne samo da ćete putovati nego ćete nešto i naučiti, a uz to će takav detalj izvrsno izgledati i u vašem životopisu.

Bilo da putujte u Australiju ili na drugi kraj Hrvatske, putovanja će vas toliko obogatiti da sigurno nikad nećete požaliti što ste donijeli odluku i otišli istražiti neki nepoznati dio ovog našeg lijepog planeta.

Sretan vam put 😉

Komentari