Iva Herman svestrana je učenica četvrtog razreda Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica koja paralelno polazi i Umjetničku školu „Fortunat Pintarić“ u Koprivnici. Često sudjeluje na raznim natjecanjima i ostvaruje odlične rezultate. U Umjetničkoj školi „Fortunat Pintarić“ odabrala je smjer solopjevanje koje je zavoljela još u osnovnoj školi. Nedavno je sudjelovala na 4. Međunarodnom natjecanju solopjevača „Vera Kovač Vitkai“ koje je održano u Novom Sadu i osvojila odlično drugo mjesto. Zadivljeni rezultatima koje Iva ostvaruje na razini obiju škola, odlučili smo porazgovarati s njom i saznati kako uspijeva uskladiti dvije škole i obveze koje ju za njih vežu, a opet imati i vremena za sebe, prijatelje i obitelj.

  • Kako je započelo tvoje putovanje u svijetu glazbe? Tko ti je bio najveća podrška na tom putu?

Moj prvi susret s glazbom bio je preko moje sestre, koja je svirala klavir. Meni se klavir toliko svidio da me u 3. razredu osnovne škole mama odvela na upis u glazbenu školu. Zbog moje profesorice klavira u meni se rodila ljubav prema glazbi te sam se, slijedeći sestrine stope, ozbiljnije počela baviti sviranjem, što je podrazumijevalo odlaske na razna natjecanja. Najveća su mi podrška roditelji, sestra i profesorica pjevanja jer vjeruju u mene i bodre me da ustrajem kad mi je teško.

  • Koliko se dugo baviš glazbom? Kojim se nagradama najviše ponosiš?

Glazbom se bavim već 10 godina. Teško mi je izdvojiti nagradu kojom se posebno ponosim. Sve osvojene nagrade jednako su mi važne jer su pokazatelj da sam na dobrom putu i velik su mi poticaj za daljnji rad na tome da postanem bolja u onome što radim.

  • Znamo da si dugo godina svirala klavir, kako i kada se rodila ljubav prema pjevanju?

Sa solopjevanjem upoznala sam se u 7. razredu osnovne škole kad je moja prijateljica upisala 1. pripremni razred solopjevanja u Umjetničkoj školi “Fortunat Pintarić” u Koprivnici. Godinu dana kasnije odlučila sam se i sama okušati u pjevačkim vodama te sam uz klavir upisala i 1. pripremni razred solopjevanja.

  • Gdje se vidiš u svijetu glazbe?

Željela bih se u budućnosti baviti glazbom i pronaći posao vezan za glazbu zato što mi glazba nikada ne dosadi; uvijek naučim nešto novo i pritom se dobro opustim, uživam i zabavim se.

  • Smatraš li da je vrijedno biti glazbeno obrazovan?

Smatram da je glazbeno obrazovanje vrijedno jer je glazba jezik kojim se ne služe svi. U glazbi također postoje pravila i načini stvaranja i slaganja glazbenih rečenica. Osim što osobu intelektualno obogaćuje, glazba poboljšava pamćenje i koncentraciju. Ona uči snalažljivosti i mogućnosti da istovremeno pokrećemo prste i slušamo glazbu koju ti prsti stvaraju. Uza sve to, glazba nam pruža priliku da pomoću nje izrazimo svoje osjećaje i misli.

  • Kako uspijevaš uskladiti Glazbenu školu i gimnazijsku program, stigneš li sve odraditi u zadanom roku? Kako provodiš slobodno vrijeme?

To je jedno od pitanja koje me većina ljudi pita kad sazna da idem u dvije škole. Zapravo je sve stvar dobre volje i dobre organizacije. Naravno da ponekad ne stignem sve odraditi u zadanome roku jer imam testove i zadaće u objema školama. No, stečene dobre radne navike puno mi pomažu da sve obaveze obavim na vrijeme. Slobodnog vremena nemam baš puno zato što dvije škole iziskuju puno uloženog vremena, ali ono malo slobodnog vremena što imam provodim s prijateljima i obitelji.

  • Ove si godine maturantica, što planiraš studirati? Čime bi se voljela baviti u budućnosti?

Želja mi je nakon mature upisati Muzičku akademiju, smjer solopjevanje.

  •  Koji bi savjet dala budućim i sadašnjim maturantima?

Budućim i sadašnjim maturantima poručila bih da ne odustaju od svojih snova i želja te da nastave s radom jer će se sav trud i ustrajnost na kraju isplatiti.

Razgovor vodila: Patricia Rašan, 4. a

 

Komentari