“Fandom” kao popularan oblik moderne supkulture

Piše: Petra Balija, 4. b

Termin fandom koji je izronio iz engleskog jezika i tako se besramno proširio u našem svakidašnjem govoru prema definiciji označava skupinu obožavatelja (fenova) koji u obliku supkulturne zajednice aktivno (preko društvenih mreža i interneta) sudjeluju u razvoju karijere neke poznate osobe, glazbene grupe, stvaranju televizijske serije ili pisanju serijala knjiga.

Najčešći su fandomi televizijskih serija čija je radnja izmišljena (Breaking Bad, Pretty little liars, The Vampire Diaries, Riverdale itd.) i serijala knjiga koje su žanrovski SF ili fikcija općenito (The Divergent Series, The Mortal Instruments, The Hunger Games, The Harry Potter Series itd.). Fandom se najčešće manifestira na društvenim mrežama gdje se objavljuju fanfiction priče koje se temelje na likovima i događajima iz obožavanog serijala ili knjige. Stvaraju se i tzv. shipovi u kojima se spajaju idealni parovi. Termin fandom shipping uključuje spajanje imena likova koji nisu ili jesu u „stvarnosti“ zajedno, npr. kada bismo htjeli spojiti likove koji se zovu Sarah i Tate, njihov ship bio bi Tarah ili Sate. Katkad te priče nadmašuju stvarnost u tolikoj mjeri da bismo ih mogli osuditi kao fanatične. (Kao i u svakoj supkulturi, i u svakom fandomu postoje ekstremisti.)

Članovi fandoma na različite načine „dokazuju“ svoju vjernost određenom fandomu, bilo da vode fandom blog, pišu fanficition, stvaraju shipove, odlaze na događaje odjeveni kao njima najdraži likovi ili tetoviraju imena likova posred čela. Svatko radi što voli i pokazuje to na onaj način koji se njemu najviše sviđa.

 

Fendom je proširivanje granica fikcije izvan okvira koji je ponudilo izvorno djelo. Prvi primjer stvaranja fandoma povezan je sa Zvjezdanim stazama. Korisnici društvenih mreža potrošači su proizvoda popularne kulture i medijska industrija mora voditi računa o njihovu glasu.

Pojašnjenje i prijevod osnovnih pojmova pronaći ćete na ovoj poveznici: http://cro-fanfiction.livejournal.com/959.html

 

Komentari

komentara