Piše: Petra Balija, 4. b

„Fandom“ je termin koji je izronio iz engleskog jezika i besramno se proširio u našem svakidašnjem govoru. Iznenađujuće velik broj mladih uključen je u neki od njegovih pojavnih oblika – oni su strastveni čitatelji ili pisci

„Fandom“ prema definiciji označava skupinu obožavatelja (fenova) koji u obliku supkulturne zajednice aktivno preko društvenih mreža i interneta sudjeluju u razvoju karijere neke poznate osobe, glazbene grupe, stvaranju televizijske serije ili pisanju serijala knjiga.

Najčešći su krugovi obožavatelja televizijskih serija čija je radnja izmišljena („Breaking Bad“, „Pretty little liars“, „The Vampire Diaries“, „Riverdale“ itd.) i serijala knjiga koje su žanrovski SF ili fikcija općenito („The Divergent Series“, „The Mortal Instruments“, „The Hunger Games“, „The Harry Potter Series“ itd.). „Fandom“ se najčešće stvara na društvenim mrežama gdje se objavljuju „fanfiction“, tj. priče koje se temelje na likovima i događajima iz obožavanog serijala ili knjige. Stvaraju se i tzv. „shipovi“ u kojima se spajaju idealni parovi. Termin „fandom shipping“ uključuje spajanje imena likova koji nisu ili jesu u „stvarnosti“ zajedno, npr. kada bismo htjeli spojiti likove koji se zovu Sarah i Tate, njihov „ship“ bio bi Tarah ili SateKatkad te priče nadmašuju stvarnost u tolikoj mjeri da bismo ih mogli osuditi kao fanatične. Kao i u svakoj supkulturi, i u svakom „fandomu“ postoje ekstremisti.

Članovi na različite načine dokazuju svoju vjernost određenom „fandomu“, bilo da vode „fandom“ blog, pišu „fanficition“, stvaraju „shipove“, odlaze na događaje odjeveni kao njima najdraži likovi ili tetoviraju imena likova posred čela. Svatko radi što voli i pokazuje to na onaj način koji se njemu najviše sviđa.  Fendom je proširivanje granica fikcije izvan okvira koji je ponudilo izvorno djelo, a prvi je takav primjer povezan sa „Zvjezdanim stazama“.

Korisnici društvenih mreža potrošači su proizvoda popularne kulture i medijska industrija mora voditi računa o njihovu glasu.

Pojašnjenje i prijevod osnovnih pojmova pronaći ćete na ovoj poveznici: http://cro-fanfiction.livejournal.com/959.html

 

Komentari