Piše: Mirta Sabol, 4. d

Filozofski café za naše sugrađane treće dobi

U četvrtak, 16. studenog 2017., u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica održao se prvi filozofski café u suradnji s obrtom za poučavanje Mudro drvo. Profesorica filozofije Sanja Suton, koja je dio tima Mudro drvo, objasnila je sudionicima ovog caféa pravila i način rada caféa.

Simpatični bake i djedovi predložili su četiri teme za raspravu, a tema Što nas je potaknulo da dođemo u dom? dobila je najviše glasova. Korisnici doma koji su sudjelovali na cafeu iznijeli su svoje razloge dolaska u dom, govorili su o odnosu osoblja prema njima i o problemima s kojima se svakodnevno suočavaju. Iskazali su kako su iznimno zadovoljni u domu i njegom koju primaju, no neki elementi života u domu – kao što su odnosi među cimerima – mogli bi se popraviti.

Smatraju da se o domovima premalo govori i misle kako bi mediji trebali više pisati o njihovim aktivnostima te da bi se trebali razbiti stereotipi o tome da su domovi za starije osobe zatvor jer su upravo ti domovi u stvarnosti njihov drugi dom i država bi trebala osnivati više domova ovakvog tipa.

Na caféu se također raspravljalo o financijskoj situaciji ljudi treće dobi i načinima rješavanja tog problema. Diskusija na ovu zanimljivu temu trajala je nešto više od sat vremena. Za kraj je svatko od sudionika jednom riječju opisao svoj doživljaj caféa, a svi su dojmovi bili vrlo pozitivni te su izrazili želju za ponovnim susretom.

Iznimno je zadovoljstvo bilo slušati raspravu o temi na koju mi mladi možda ne obraćamo pozornost, a još je veće zadovoljstvo da ideje i misli starijih osoba možemo prenijeti u našem magazinu i time postići ono što ovi umirovljenici žele – da ih se čuje.

 

 

Komentari