Piše: Luka Varmuž, 3. a

Na današnji dan, 17. studenog, ali davne 1992. Hrvatska se prvi put susrela s internetom. Naime, te je godine u Zagrebu službeno u rad puštena Hrvatska akademska i istraživačka računalno-komunikacijska mreža. Tim je događajem započelo doba interneta i u Hrvatskoj

Tome u čast u nastavku se nalazi nekoliko zanimljivih informacija o internetu i njegovim platformama.

  1. O početcima interneta informirajte se ovdje.
  2. Tko je najzaslužniji za dolazak interneta u Hrvatsku, saznajte ovdje.
  3. Prvi video na velikoj videoplatformi YouTube osvanuo je u svibnju 2005. godine. Trajao je samo 18 sekundi, a zvao se Me at the Zoo. U cijelosti ga možete pogledati ovdje.
  4. Prva ikad napravljena internetska stranica živa je i danas. Naime, riječ je o stranici objavljenoj 1991. pod pokroviteljstvom CERN-a (Europskog vijeća za nuklearna istraživanja). Stranicu možete naći ovdje.
  5. Prva fotografija koja je ikad postavljena na internet jest Les Horribles Cernettes Homemade Promo, a objavljena je prije 25 godina, 18. srpnja.
  6. Facebook je mreža nastala 2004. godine, a osnovao ju je Mark Zuckerberg. Ovako je slavna stranica izgledala prije 13 godina.
  7. Kevin Mackenzie izumio je prvi emotikon, i to 1979., a izledao je ovako: -) Već tri godine kasnije Scott Fahlman stvara svjetski poznat emotikon koji je ujedno postao i norma: : – )

Komentari