Piše: Magdalena Dedić, 4. b

U petak, 10. studenog 2017., polaznici predmeta Medijska kultura posjetili su Novu TV, prvu komercijalnu televiziju u Hrvatskoj. Ona je s emitiranjem započela 2000. godine, a od 2004. u vlasništvu je medijske korporacije CME. Danas Nova TV djeluje na tržištu kanalima Nova TV, Doma TV, internacionalnim kanalom Nova World te dječjim Mini TV.

INFORMATIVNI PROGRAM

Nova TV najviše se ponosi svojom tehnološkom opremljenošću, informativnim programom i novim studijem.  Na samom početku posjetili smo studio koji služi za NEWS program, odnosno onaj studio u kojem se snimaju dnevne vijesti i Dnevnik. Gospodin Antonio Blašković proveo nas je kroz taj studio, pokazao nam je kamere koje služe za snimanje voditelja, one su opremljene tako da se mogu lagano pokretati, vrlo lako podizati i spuštati kako bi kvaliteta snimanja bila što bolja. Naprava s koje voditelj čita vijesti, poznata kao blesimetar (engl. teleprompter), prikazuje tekst na monitoru ispod kamere i odražava ga na staklenoj ploči iznad objektiva. Ukupni program sastoji se od 2,15 sati živog programa dnevno. Predstavili su nam i novu kameru koja služi za stvaranje virtualnih prikaza i shema koje možemo vidjeti na svojim ekranima. Česta su i javljanja uživo, kada voditelj odlazi na teren po određenu vijest. Ponekad to može biti prilično daleko, no uz današnju tehnologiju javljanja uživo prilično su brza. Nova TV u tom je smislu vrlo napredna, nabavili su LiveU ruksake koji služe za javljanje uživo. Naime, za njih nije potreban satelitski kontakt kao što se uobičajeno koristi, već je potrebna prisutnost 3G ili 4G signala na tom području. Ruksak je nešto manji od školske torbe, ima veliki kapacitet (oko 2 sata snimanog sadržaja) i bateriju koja se lako puni.

Zanimljiva je činjenica da su neko vrijeme, prilikom uređivanja studija, snimali program uživo u VR-studiju, studiju koji nema pravu scenografiju, već je sve virtualno umetnuto na dobro poznati zeleni ekran. Razliku nisu primijetili čak ni stručnjaci!

TEHNOLOŠKI U TRENDU ILI KORAK ISPRED

Kada se želi snimiti neki govorni dio priloga, bitno je da se glas čuje čisto i razgovijetno, ne smiju se čuti šumovi koji bi ometali gledatelja. To se postiže u off-kabinama koje su dobro izolirane, a zidovi su posebno obloženi kako ne bi došlo do stvaranje jeke, a uz to su i mikrofoni dodatno zaštićeni. Novinari koji dolaze s terena, informacije koje su snimili povezuju i skidaju u prostoru koji se naziva INTERPLAY.

Zadnji dio  proizvodnog lanca u informativnom programu jest režija koja je tehnološki naprednija. U njoj realizatori ostvaruju sve emisije. Za stvaranje dnevnika potrebna je veća ekipa, nju čine tonski majstor, videoinženjer i asistent realizatora. Njima je posao posložiti sve kako bi to vizualno dobro izgledalo. Kamera ne može sama urediti boje te se to radi u režiji, gdje se u samo nekoliko sekundi voditelju može ujednačiti boja lica. U toj se prostoriji nalaze tri monitora koji služe za pregled relevantne prošle, cjelokupne aktualne i neposredno planirane proizvodnje.

Master control room služi za audio-vizualnu kontrolu ispravnosti slike. Ona prima sve signale usmjerene prema televiziji, u njoj se skidaju svi materijali s terena (za skidanje materijala potrebna je četvrtina trajanja snimljenog materijala). U toj se prostoriji također obavljaju pozivi kolegama na terenu.

ZABAVNI PROGRAM

Kroz sljedeći dio Nove TV proveli su nas Marko Sekol i Stjepan Hranilović. Oni su nam pokazali studio gdje se snima IN Magazin, popularni zabavni magazin koji se emitira petkom u 17.30. Vrijeme snimanja prilagođava se gostima magazina. Studio se uživo čini manjim nego što izgleda na televiziji. Ne bi bilo ekonomično stvoriti tako veliki prostor pa se pomoću širokokutnih kamera dočarava širina.

ŠETNJA MJESECOM

Kada se želi stvoriti prostor koji ne postoji, odnosno virtualna stvarnost, koristi se jedan dobro poznati zeleni dio (green screen) u VR-prostoriji. Prostor se stvori na računalu te se sve zelene boje brišu i nadomješta ih virtualna stvarnost koju omogućuje softver, a to u Novoj TV ostvaruje Stjepan Hranilović. Budući da je radna verzija VR-studija bila površina Mjeseca, imali smo priliku prošetati Mjesecom i tako postati prvi gimnazijalci na Mjesecu (usprkos svim  teorijama zavjere).  Ta se prostorija koristi za snimanje prognoze i za vrijeme izbora.

VR-studio odličan je način stvaranja više prostora na samo jednom mjestu umjesto da se svaki put moraju nabavljati novi rekviziti za studio. Ako dođe do problema, postoji i rezervna režija (koja je inače uvijek u pogonu za vrijeme izbora).

PUBLIKA

Budući da je Nova TV komercijalna televizija, pozorno se prati gledanost i odgovor publike na sadržaje koje nude. Za to su zadužene agencije među kojima je za internet spomenut GEMIUS. Kako bi se neka mjerenja smatrala vjerodostojnima, sve televizije moraju dati svoj pristanak i onda se podatci o gledanosti mogu uspoređivati.

Za završnu pripremu materijala zadužen je PLAYOUT tim, a Tomislav Debeljak nam je predstavio njihov posao. U tom se prostoru cjelokupni sadržaj priprema za televiziju, odnosno format sadržaja prilagođava se Novoj TV, obavlja se titlovanje, uređuje zvuk i stvara program i playlista za spomenute kanale Nove TV.

INTERNETSKI PORTAL

Iako imaju malen prostor, obavlja se velik posao, a zahvaljujući tehnologiji, za stvaranje programa Nove TV nije potrebno onoliko ljudi koliko je trebalo prije nekoliko godina. Kako bi komunicirali s gledateljima, koriste se i društvenim mrežama gdje mogu vidjeti feedback gledatelja. Portal Dnevnik.hr (https://dnevnik.hr/) pokazuje što znači konvergencija u tehnološkom smislu.

Magdalena Dedić, 4. b

Komentari