Pripremajući se za debatiranje na temu lektire i čitanja, maturanti koji su odabrali Govorništvo kao izborni predmet trebali su pripremiti uvodno izlaganje. U uvodnom izlaganju, naravno, potrebno je osmisliti nekoliko dobrih mamaca za privlačenje pozornosti publike. Uzele smo okvir lektira i analiziranih djela svih razreda i dobro se zabavile stvarajući mamce, pa napisano odlučile podijeliti s čitateljima FRANzinea.

(1) U zgradu ulazi žena, nosi staru trošnu kabanicu (!), crvenu kariranu lovačku kapu (!) i ne vidi (!). Iako je u dugovima (!) ona zalaže posljednji zlatni gumb (!) svoje kabanice kako bi kupila kartu i ulazi u kinodvoranu. Na repertoaru je drama u kojoj glavnog junaka progone vjetrenjače (!) pa si oduzima život pištoljem (!).

(2) Gospodin Cvrčak (!) na kolodvoru čeka vlak i jede jabuku (!), na koju trenutak nakon prvog griza slijeće kukac (!). Starijeg gospodina to toliko uznemiri da refleksno baca jabuku poput preljubnice pod vlak (!).

(3) Gospođa Laura (!) u dućanu kupuje ušećerene bademe (!) kako bi smirila psihički rastrojenog muža koji je priveden nakon što je vlastitom ocu (!) sjekirom (!) odrubio glavu (!).

Ako prepoznajete istaknuta mjesta, čestitamo! Stvarno ste nešto i pročitali!

Monika Horvat (4. a) i Petra Balija (4. b)

Komentari