Uoči Globalnog tjedna medijske pismenosti (od 25. listopada do 1. studenog) polaznici fakultativnog predmeta Medijska kultura imali su priliku 24. listopada posjetiti Radio Koprivnica d. o. o. i upoznati se sa suvremenim radijskim novinarstvom.

Gospođa Andreja Brozović, glavna urednica, ljubazno ih je dočekala i prvo kratko upoznala sa stanjem u hrvatskome eteru. Nacionalne su postaje Hrvatski radio (državni radio s četirima programima) i tri privatne – Hrvatski katolički radio, Narodni radio i Otvoreni radio. Postoji čitav niz regionalnih radija, a županijsku koncesiju u Koprivničko-križevačkoj županiji ima upravo Radio Koprivnica. RKC je s emitiranjem započeo još 60-ih godina prošlog stoljeća i otad su kroz njega prošla najuglednija imena koprivničkoga novinarstva. Prvotno je bio smješten u Gupčevoj ulici, zajedno s Glasom Podravine, a danas je samostalan i na novoj lokaciji u Zagrebačkoj bb.

Novinari Andreja Brozović i Boris Kralj proveli su učenike prostorijama kojima Radio Koprivnica raspolaže i prvo im pokazali tehničku potporu novinarskome poslu – od magnetofona i gramofona bez kojih je radio u prošlome stoljeću bio nezamisliv, do prostorije u kojoj je srce i mozak današnjeg radija koji je  tehnološki razvoj usmjerio na put potpune digitalizacije.

Uslijedilo je upoznavanje s programskom shemom RKC-a. Budući da je riječ o radiju sa županijskom koncesijom, postoje zadani programski sadržaji. Iz PU Koprivničko-križevačke pristižu važne informacije koje odmah treba pripremiti za objavljivanje, a i vijesti o svim događanjima od važnosti za područje cijele naše županije slijevaju se upravo ovdje. Spomenuto je i kako je nekoć posao radijskoga novinara bio zahtjevniji u tehničkom smislu, no danas je priljev informacija znatno veći i najsloženiji je dio probrati što ide u eter. Radijski program RKC-a upotpunjuju autorski projekti, emisije obrazovnog i zabavnog sadržaja te oglasi, reklame i glazba.

Učenici su prisustvovali i snimanju radijskoga intervjua uživo (gošća je bila zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž). Učenicima je pružena mogućnost da sami snime kratki program, a kako je to zvučalo, moći ćete poslušati na frekvencijama RKC-a već ovaj petak od 13.30 sati.

Posjet RKC-u bio je za gimnazijalce vrlo ugodan i poučan.

Komentari