Učenici Gimnazije „Fran Galović“ sudjelovali su u projektu SportOverBorders koji financira prekogranični program INTERREG VA, a koji kao partner provodi Grad Koprivnica. Riječ je o projektu u kojem sudjeluju gradovi Zalaegerszeg, Heviz, Čazma i Koprivnica. U svakom od navedenih gradova održavat će se trening-kampovi namijenjeni podučavanju određenog sporta. U Hevizu će se u studenome održati takav kamp rukometa, u Čazmi nogometa, u Koprivnici košarke, dok je trening-kamp džuda održan prošli tjedan u Zalaegerszegu.

Od 16. do 21. listopada naši su gimnazijalci Izabella Doris Panić, Domagoj Džanko, Karlo Hlevnjak, Filip Verčević, Luka Zobec i Patrik Ivačić uz pratnju profesorice Natalije Šalamon bili u mađarskom gradu Zalaegerszegu gdje su prisustvovali pripremama i treninzima osnovnih tehnika džuda.

„Bili smo smješteni u samom centru grada, tako da nam je sve bilo gotovo nadohvat ruke. Domaćini su se cijelo vrijeme prema nama odnosili s najvećim poštovanjem. Grad nam se svima svidio, smještaj je bio pristojan, hrana vrlo ukusna. Imali smo dva treninga dnevno, jutarnji i popodnevni. Naučili smo mnogo toga o džudu, većinom osnovne tehnike te kako ih primjeniti u borbi. Treninge su vodili mađarski džudaški treneri Nagysolymosi  Sándor i Varga Zoltán koji su nam prenijeli svoje znanje i djeliće osobnih iskustava u džudaškim borbama. Treninzi su bili vrlo zanimljivi, ali i dosta naporni. Imali smo i sate mađarskoga jezika te svaki dan u vremenu između dvaju treninga organizirane aktivnosti u gradu. Bilo je tu plivanja, klizanja, razgledavanja znamenitosti grada, penjanja i još puno zanimljivih stvari. Na kraju petodnevnog treniranja i učenja džudaških tehnika, u subotu se održao natjecateljski turnir. Turnir je bio regionalan i na njemu je nastupio velik broj boraca iz raznih kategorija. Među velikim brojem džudaša na turnir su se prijavili i naši gimnazijalci Domagoj Džanko i Filip Verčević, svaki nastupajući u svojoj kategoriji. Naši dečki, koji su iznimno strpljivo i fokusirano na svoje borbe čekali otprilike 7 sati, ostvarili su sjajne rezultate. Nakon dugotrajnog i nestrpljivog iščekivanja, Filip i Domagoj, koji se inače dugo godina uspješno bave hrvanjem, svojim borbama ostavili su odličan dojam u dvorani. Filip je briljirao te s 3 pobjede i jednim porazom osvojio sjajnu zlatnu medalju, a Domagoj je također bio izvrstan i uz dva poraza i pobjedu izborio odličnu broncu! Svaka čast dečkima na hrabrosti i trudu, pokazali su da puno vrijede! Sve u svemu, bilo je ovo jako zabavno, zanimljivo i korisno iskustvo za sve nas. Svi smo zadovoljni organizacijom i načinom na koji su nas domaćini ugostili. Bilo nam je iznimno drago sudjelovati u ovom projektu te se nadamo da će ostalim sudionicima biti jednako zabavno i zanimljivo kao što je to bilo nama. Hvala svima još jednom!“

Patrik Ivačić, 3. g

Komentari