Piše: Petra Bojanić, 4. b

Nastavljamo šetnju glazbenom šumom!

The White Stripes nastaje u Detroitu 1997., a čine ga Meg White i Jack White. Izdali su šest albuma i svojim stilom obilježili rock početkom ovog stoljeća. Kada bismo željeli opisati glazbu Stripesa, prvo što nas se dojmi snaga je i jednostavnost Jackove gitare s izraženim utjecajem bluesa i garažnog rocka. Jedino kako se može slušati Stripese jest „listen loudest“.

Svjetsku pozornost privlače albumima White Blood Cells i Elephant, a pjesma Seven Nation Army postala je himna White Stripesa.

Prvi nastup su imali 1997., započinju karijeru kao dio detroitske  underground scene (The Hentchmen, The Glories). Prvi album – The White Stripes – izdan je 1999. Osoben i osebujan stil formirali su spajanjem elemenata bluesa i punka u kombinaciji s Jackovim glasom koji je takve elemente mogao povezati. Nakon prvog, redom izlaze  albumi De Stijl, White Blood Cells, Elephant, Get Behind Me Satan i Icky Thump.

Osim glazbe posebna je i estetika White Stripesa koja je neodvojiva od glazbe. Jednostavnost glazbe prenijeli su i na način oblačenja i scenografiju na nastupima.

Grupa postoji do 2011. Za bolje upoznavanje s White Stripesima preporučujem pogledati koncertni film Under Great White Nothern Lights koji je snimljen tijekom kanadske turneje 2007.

Preporuke za slušanje: Seven Nation Army, Blue Orchid, Jolene, Fell In Love With A Girl.

Komentari