Piše: Petra Bojanić, 4. b

Kada se spomene The Clash, pomislimo na punk i na grupu koja je snimila jedan od najboljih albuma u povijesti rock-glazbe – London Calling. Punk je stvoren kao reakcija na glazbena i politička zbivanja u Velikoj Britaniji kasnih sedamdesetih. Megagrupe tog vremena (Pink Floyd, Rolling Stones) karakteriziralo je glazbeno kompliciranje, nedodirljivost i stadionske turneje, a punk je sve pojednostavio. Grupu je mogao osnovati svatko bez obzira na poznavanje glazbe. Jedina stvar koja je bila zajednička svim punk-grupama jest da su pjesme bile kratke, pune energije i s jasnom porukom koja je najčešće bila politička. Dvije su grupe označile početke punka,  a to su Sex Pistols i The Clash.

Grupu su 1976. godine osnovali Joe Strummer (vokal), Mick Jones (gitara), Paul Simonon (bas) i Topper Headon (bubanj). Aktivno djeluju do 1985. Prvi album The Clash (1977.) snimljen je za svega nekoliko dana te, iako vrlo popularan u Engleskoj, u Americi izdan tek nekoliko godina kasnije.

Drugi album Give Em Enough Rope (1978.) zvukom je bio mnogo prihvatljiviji američkom tržištu pa je tek nakon izdavanja tog albuma u Americi izdan i prvijenac.

Treći album London Calling stilski je bio povratak zvuku prvog albuma. Izražen je utjecaj reggea i ska glazbe. Na albumu nema slabih točaka, sluša se u cijelosti, a sadrži i jednu skrivenu pjesmu (Train in Vain) koja nije navedena na popisu pjesama, no bila je najizvođenija pjesma na radiju u Americi.

Trostruki album Sandinista (nazvan po ljevičarskim borcima za slobodu iz Nikaragve) snimljen je 1980. godine. Album je stilski nastavak prethodnog. Pjesma Magnificent Seven može se smatrati prvom bjelačkom rap pjesmom.

Nakon Sandiniste dolazi Combat Rock, no tada se već vide prvi znaci raspada grupe. Često mijenjanje postave uz međusobne nesuglasice autorskog dvojca Strummer – Jones dovode do izbacivanja Micka Jonesa iz grupe.

Zadnji album Cut the Crap sniman je uz veliku potporu studijskih glazbenika tako da se ne može smatrati pravim albumom Clasha.

  1. uvedeni su u Rock And Roll Hall of Fame.

Komentari