Gledajući Facebook stranicu FRANzinea, a ponukana sve lošijom glazbom koju srednjoškolci slušaju, naša je maturantica Petra Bojanić odlučila s vremena na vrijeme napisati kratak članak o nekom glazbenom sastavu i uz to priložiti link na neku od njihovih pjesama. FRANzine s oduševljenjem objavljuje prvi Petrin tekst!

Grupa Talking Heads osnovana je 1975. godine kao trio: David Byrne – gitara, Chris Frantz i njegova djevojka Tina Weymouth – ritam sekcija. Prvi su put nastupili u poznatom njujorškom klubu CBGB kao predgrupa Ramonesima u lipnju iste godine. Tadašnji zvuk Headsa bio je sve prije nego klasični punkrock. Godinu dana  kasnije grupi se pridružuje Jerry Harrison napustivši grupu Modern Lovers Jonathana Richmana i Talking Heads postaje kvartet.

Prije izdavanja prvog albuma bili su na europskoj turneji s Ramonesima. Zvuk albuma Talking Heads – 77 karakterizira minimalizam nabijen energijom Byrnova specifičnog vokala. Na albumu se nalazi pjesma Psycho Killer, prvi njihov singl koji je došao na top-ljestvice.

Sljedećim albumom, More Songs About Buildings and Food, započinje suradnja Headsa s poznatim producentom i glazbenikom Brianom Enom koji je zvuk benda usmjerio prema eksperimentu (elektronički izmijenjeni zvukovi uz ritmove afričke glazbe). Na albumu je i prvi hit grupe, obrada Al Greenove Take Me to the River.

Slijedi Fear of Music, mračniji album uz politički obojene tekstove. Na albumu se nalazi pjesma Life During Wartime koju kasnije često izvode, a posebno je dojmljiva izvedba na live albumu Stop Making Sense.

Remain In Light predstavlja vrhunac suradnje s Brianom Enom. Proširuje se grupa suradnika tako da prostor u formiranju zvuka osim članova benda dobivaju i Brian Eno, Robert Palmer, Adrian Belew te prekrasan prateći vokal None Hendryx. Afrički ritmovi, preklapajući vokali i mantričko ponavljanje sekvenci album daju albumu cjelovitost. Ipak, iz svega se mora izdvojiti biser, a to je pjesma Once in a Lifetime.

Nakon izdavanja albuma slijedila je turneja koja je zabilježena na duplom live albumu The Name of this Band is Talking Heads. Vrijedno je spomenuti da je u sklopu te turneje grupa svirala u Zagrebu.

Album koji je od Talking Headsa stvorio svjetski poznate zvijezde bio je Speaking in Tongues. Album sadrži hit singl Burning Down the House te manje poznatu, ali ništa manje lijepu pjesmu This Must Be the Place – Naive Melody.

Turneja koja je uslijedila nakon albuma dokumentirana je albumom i filmom Stop Making Sense koji je proglašen jednim od najboljih koncertnih zapisa.

Little Creatures i True Stories glazbeno su inspirirani američkom pop-glazbom, dok je za zadnji Naked Byrne našao inspiraciju u ritmovima Južne Amerike. Albumi su to s nekoliko hitova, ali bez eksperimenta koji je Talking Headse izdvajao od ostatka pop-scene. Svi članovi Talking Headsa istovremeno s angažmanom u bendu imali su i vlastite projekte kojima se i danas bave. Bračni par Franz Weymouth ima bend Tom Tom Club, Jerry Harrison ima soloprojekte, dok se Byrne, osim što je izdao nekoliko soloalbuma, bavi pisanjem i fotografijom. U popularnim skladbama Talking Headsa možemo uživati i njihove hitove slušati u izboru glazbenih urednika – znalaca. Za sada se ne najavljuje ponovno okupljanje članova toga glazbenog sastava…

Petra Bojanić, 4. b

 

 

Komentari