Međunarodni dan pismenosti obilježen je u Zagrebu 8. rujna stručnim skupom “Koliko smo pismeni/nepismeni – digitalna pismenost našeg doba” u organizaciji Hrvatskog čitateljskog društva.

Kakva je pismenost potrebna za 21. stoljeće? Koliko smo pismeni/nepismeni kad je riječ o digitalnoj pismenosti? Poticajne odgovore ponudile su izlagačice vrlo različitih profila: od sveučilišnih profesorica, knjižničarki i urednica izdavačkih kuća do pravobraniteljice za djecu i pomoćnice ministrice znanosti i obrazovanja (program skupa). Nekoć je problem bio kako stvoriti potrebne informacije i učiniti ih dostupnima svima, danas je problem kako se zaštiti od poplave suvišnih i/ili netočnih informacija. Digitalna pismenost, informacijska i medijska pismenost neodvojive su i neophodne za opstanak u okruženju koje se neprestano i sve brže mijenja.

Pismenost u digitalnom dobu trebala biti kritična, promišljena i transformativna – polazište je to i zaključak iznimno posjećenog stručnog skupa čiji je domaćin i pokrovitelj bila Školska knjiga.

Na kraju skupa dodijeljene su nagrade najuspješnijima na ovogodišnjem natječaju Smiješak… čitajte!

Nina Tadić, prof.

 

Foto: Školska knjiga

Komentari