Piše: Lorena Juršić, 3. e

Mladi o velikim svjetskim problemima

Znate li uopće što znači sintagma održivi razvoj i što su Globalni ciljevi? Na Danu škole moglo se čuti i vidjeti kako o budućnosti razmišljaju koprivnički gimnazijalci jer su prezentirani govori i kratki filmovi kojima su sudjelovali na natječaju #FirstGeneration

Na konferenciji Ujedinjenih naroda o održivom razvoju održanoj u New Yorku 25. rujna 2015. usvojen je Program globalnog razvoja za 2030. (Agenda 2030). Nakon usuglašavanja svjetskih čelnika doneseno je novih sedamnaest ciljeva održivog razvoja za razdoblje do 2030. godine. Dokument nazvan Globalni ciljevi održivog razvoja oslanja se na osam milenijskih razvojnih ciljeva koji su obilježili prethodno razdoblje. Cilj je i dalje suzbijanje siromaštva, a u središte se stavljaju i klimatske promjene, održiva potrošnja, inovativnost te pravda i život u miru. U promicanju i ostvarivanju tih ciljeva sudjeluju vlade, civilno društvo i privatni sektori.

Švedska vlada pokrenula je 20. veljače globalnu inicijativu #FirstGeneration s ciljem podizanja razine svijesti o Globalnim ciljevima održivog razvoja. Za sudjelovanje su se prijavile 53 škole i svaka je škola mogla konkurirati trima govorima praćenim videouratkom. Kako bismo skrenuli pozornost hrvatskim građanima, osobito mlađim generacijama, na važnost provedbi zajedničkih ciljeva, pristupili smo pisanju govora o jednom od globalnih ciljeva po vlastitom izboru. Mentorica nam je bila profesorica Katarina Horvat koja je odabrala tri najbolja govora čiji su autori zatim pristupili kreiranju filmova temeljenih na problematici jednog od ciljeva. Opširnije o Globalnim ciljevima na Danu škole govorili su Lorena Juršić i Fran Tadić te su  prezentirali svoje govore i filmove. Autorica najboljeg filma i govora bila je Tara Knežević, učenica 3. a. Od 150 pristiglih na natječaj njezin govor o rodnoj ravnopravnosti našao se među deset najboljih i 28. travnja imala je čast prezentirati ga u Hrvatskom saboru.

U stvaranju filmova sudjelovali su i Petra Balija i Jan Barić (3. b), Marko Benjak i Mihael Kramarić (4. c) te Ena Vuglovečki (4. f).

Ovdje možete pogledati Lorenin film!

Komentari