Piše: Ema Vorkapić, 2. c

U Gimnaziji „Fran Galović“ 2. lipnja održan je dio programa drugog Alpe Jadran festivala mladih pisaca. Gimnazijalci su ugostili pjesnikinju Katju Gorečan iz Slovenije i prozaika Gábora Lanczkora iz Mađarske. Predstavili su se svojim djelima i odgovarali na pitanja koja su u maniri iskusnih voditeljica književnih susreta postavljale Emilija Sinjeri i Lana Varga. Jezična je barijera s mađarskim gostom uklonjena univerzalnim engleskim jezikom, koji gimnazijalcima nije bilo potrebno prevoditi, a posebno simpatični bili su odgovori gošće iz  susjedne Slovenije koja je osvojila publiku govoreći mješavinom slovenskog i hrvatskog jezika.

Pjesnikinja Katja Gorečan diplomirala je na Odsjeku za primijenjenu književnost i književnu teoriju na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Pohađa poslijediplomski studij dramaturgije i scenskih umjetnosti. Istaknula je kako su ju oduvijek privlačile tabu-teme i kako je njezina zbirka „Patnje mlade Hane” zbir raspoloženja iz jednog perioda njezina života. Otkrila nam je kako se prije, kad je tek počela objavljivati stihove, brinula što će ljudi reći za njezina djela, ali danas se više na zamara time. Na pitanje kako se osjeća u Koprivnici odgovorila je: „Ja sam iz maloga mjesta i volim ga. Lijepo je ovdje kod vas, sviđa mi se centar grada i dobro se osjećam.“

Gábor Lanczkor prozaik je, pjesnik  i prevoditelj, dobitnik brojnih priznanja među kojima se ističu nagrade Faludy, Sziveri, József Attila i Füst Milán.

Priupitali smo predsjednika Organizacijskog odbora Marka Gregura za dojmove o prošlogodišnjem, prvom Festivalu: „Festival je ispunio sva naša očekivanja, u prvom redu zadovoljni smo ovim dijelom u kojem nastupamo upravo prema učenicima, i u koprivničkoj Gimnaziji „Fran Galović“, a i u drugim školama u Đurđevcu i Križevcima gdje je recepcija autora i njihovih djela jako dobra i vjerujemo da se time utječe na formiranje učenika kao osoba što je, dakako, najvažnije. S druge strane, promovira se suvremena književnost srednje Europe, odnosno autora iz ovih četiriju zemalja koje su dio saveza Alpe Jadran, a to su Mađarska, Slovenija, Austrija i Hrvatska. Autori se međusobno sami povezuju i pokrenuta je jedna inicijativa da se pokrene čitava mreža festivala, prvi je već održan u Mariboru tako da vjerujemo da ćemo u narednim godinama čitavu stvar još bolje razvijati.“

Glazbeni doprinos dao je gimnazijski bend koji čine Tihana Mustaf, Andrej Gregorin, Igor Šijak, Fran Sabolić i Matej Gašparić. Susret s mladim piscima održan je u 11.30 u multimediji u nazočnosti 50-ak učenika i profesora, a program je pripremila profesorica Dubravka Šutalo-Kovačić.

Fotografije: Mirta Sabol, 3. d

 

 

Komentari