Piše Ariana Mikulić, 4. g

Dok sam razgledavala Galeriju Starog grada u Đurđevcu, jedno je djelo među mnoštvom drugih privuklo moju pozornost. Naizgled slika manjih dimenzija ponudila mi je zadatak da je razmotrim i pokušam dokučiti što ona zaista predstavlja. Riječ je o djelu Munira Vejzovića iz 1945. godine zanimljiva naziva – Satir i nimfa.

U središtu kompozicije nalaze se dvije figure u strastvenom zagrljaju. Ženska figura, odnosno nimfa, bez odjeće je priljubljena uz Satirovo tijelo. Njezine zaklopljene oči upućuju na užitak koji ona proživljava uz Satira. Pogledamo li konkretnije, mogli bismo reći da vode ljubav iako smatram da je Vejzović takvu opciju ostavio publici na volju. On je, koristeći se debljim linijama, naglasio obrube tijela i samih segmenata tijela, a razmazivanjem grafita dao im boju i sjene. Oko središnjih figura vidi se nešto tamnije ocrtana površina dok je ona s lijeve strane vrlo svijetla. Takvim je sjenčanjem autor skrenuo pozornost na Satira i nimfu te postigao kontrast između njihovih svjetlijih tijela i tamnije površine oko njih. Osim što se poigrao kontrastima Vejzović je figurama dao prepoznatljiva obilježja poput rogova Satiru i cvjetnog vijenca oko nimfine glave.

Satir i nimfa nije spektakularno djelo, ali je drukčije od klasičnih likovnih djela jer prikazuje intimu, dio osobnosti koji se otkriva samo voljenoj osobi. Užitak na nimfinu licu i Satirov pogled koji se pruža prema njemu otkrivaju tihu ali snažnu emociju koja daje određenu posebnost djelu. Vejzović se odlučio za prikaz intime odabrati mitska bića. Upravo je time, po mome mišljenju, napravio odličnu stvar jer, kako bi publika reagirala da su se u istom elementu nalazili ljudi? Njegovo se djelo, dakako, odnosi na ljude, ali ljudska će psihologija reći da nije toliko vulgarno prikazati mitska bića u intimi koliko ljude. Osim toga, mitsko možemo okarakterizirati kao neobjašnjivo, nadnaravno, a kakva je ljubav nego neobjašnjivo duboka? Strast nas tjera prema nesvakidašnjim ponašanjima, izaziva u nama užitak samo njoj svojstven. Prema tome, Satir i nimfa imaju i svoje simboličko značenje.

Kad bi se mene pitalo što bih promijenila na slici, rado bih dodala još neke elemente u kompoziciju da je upotpune i daju joj malo življi izraz. Međutim, bitno je ono što nam umjetnost daje. Slika Satir i nimfa nosi poruku, nosi emociju. Takva me emocija privukla i potaknula da o toj slici napišem kritički osvrt.

Komentari