FOTO: ePodravina.hr

Odgajaju li nas društvene mreže?

Društvene mreže prava su suvremena virtualna velesila – pomoću njih komuniciramo, informiramo se i razmjenjujemo sadržaje, ali one mogu sa sobom donositi i neke opasnosti. Sve te značajke, a i sama činjenica da na društvenim mrežama provodimo sve više i više vremena, ukazuju na njihov rastući utjecaj na nas, djecu i odrasle.

Upravo su o tome raspravljali učenici triju koprivničkih osnovnih škola na debati u Gradskoj vijećnici 23. svibnja 2017. godine. Raspravu su moderirali učenici prvog i trećeg razreda Gimnazije “Fran Galović” koji su također i educirali učenike raspravljače o temi, a presudu o pobjedi afirmacije donijelo je nepristrano sudbeno vijeće sastavljeno od učenika Srednje i Obrtničke škole. Rasprava je bila dinamična i zanimljiva te je dotaknuto mnogo različitih argumenata koje su osnovnoškolci zdušno branili i opovrgavali. Govorilo se o utjecajima društvenih mreža na fizičko i mentalno zdravlje pojedinca, o problemima koji se mogu pojaviti u interakciji i paradoksalnom pitanju – čine li nas društvene mreže društvenijima ili upravo suprotno?

Zaključak rasprave zasigurno je potvrda činjenice da nas društvene mreže doista na mnogo načina odgajaju i da postoje mnoge dobre i loše strane tog odgoja. Naravno, učenici su naglasili da ništa ne može zamijeniti odgojni učinak roditelja ili odgojno-obrazovnih ustanova, ali poricati rastući utjecaj društvenih mreža na mlade osobito, bilo bi vrlo pogrešno.

Sonja Homar, 3. b

Komentari