Piše Magdalena Dedić, 3. b

Ovaj tjedan školu su preplavili zvuci fućkanja, pjevanja i ludovanja ovogodišnjih maturanata, a mi smo željeli saznati što o njima misli ravnatelj Vjekoslav Robotić, glava škole.

Kako škola priprema maturante za jedan od najuzbudljivijih događaja u životu, norijadu?

Mi u školi imamo 166 maturanata. Što se tiče same pripreme, ona se svodi na kurikularne odluke koje donosi Nastavničko vijeće i ravnatelj škole. Sastoji se od jedne sinergije, odnosno zajedničkog rada Vijeća maturanata i ravnatelja škole. Do sada je održan niz sastanaka na kojima su maturanti u suradnji sa mnom dogovarali maturalni tjedan, norijadu, maturalnu večeru i sve ostale aktivnosti koje su vezane za kraj školske godine, prvenstveno mislim na program maturanata koji se održava zadnji dan u školskoj dvorani.

Koliko tolerirate ponašanje maturanata i njihovo ludovanje?

Što se mene tiče, dok se učenici drže pravila koje dogovorimo u školi, oni će na ovaj način, bučnim i primjerenim pjevanjem, fućkanjem i ostalim tradicijama, i dalje moći uz dogovorene uvjete slaviti završetak ovog najtežeg oblika obrazovanja, a to je gimnazijsko obrazovanje. Neću tolerirati ako u školu dođu u stanju u kojem nisu sposobni pratiti nastavu, što zbog umora ili utjecaja opijata. Taj smo dio dogovorili s roditeljima na roditeljskim sastancima i s maturantima koje sam i osobno obišao te su oni prihvatili navedeni dogovor.

Jeste li zadovoljni ponašanjem ovogodišnjih maturanata?

Zasad sam zadovoljan njihovim ponašanjem. Kršenja navedenih dogovora nema i nadam se da će na taj način i obilježiti kraj svoje nastavne godine.

Sjećate li se možda nekih loših situacija iz prijašnjih godina?

Da, sjećam se. Bilo ih je izuzetno malo, zbog toga se vjerojatno lako i pamte. Imali smo učenike koji su nažalost stradali u prometu u maturalnom tjednu, imali smo učenike koje smo morali odvesti u policiju. Nažalost, imali smo učenika koji zbog navedenog nije mogao završiti nastavni dio godine u propisanom razdoblju. To su najdrastičniji slučajevi. U globalu treba reći da su gimnazijski maturatni za primjer svim ostalim maturantima.

Možete li se prisjetiti svoje norijade?

Naša je norijada također bila vezana za završetak nastavne godine, riječ je o kraju 80-ih godina prošlog stoljeća. Nismo bili organizirani kao što su današnji maturanti te nismo imali ponudu sadržaja kao danas. U školama nam ništa nisu tolerirali, tako da naša norijada i nije bila vezana za školu, već je to bio završni dan nastave ili dan poslije kada smo se okupljali kao razredi i individualno slavili.

Za kraj, koji su po Vašem mišljenju najljepši ovogodišnji kostimi?

Meni su svi kostimi impresivni, ne mogu izdvojiti ni jedan. Drago mi je da su maturanti reprezentativne odore svojih razreda izabrali na način da su primjerene i u skladu s dogovorom. To podrazumijeva da ne vrijeđaju nikoga i da su likovi tih odora neutralni. Po njima će ih pamtiti učenici škola i etiketirati na samoj norijadi u gradu.

Komentari