Pišu Ema Jančevec, 4. g,  i Vanesa Drakšić, 4. b

Služba za građane Hrvatskoga sabora u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje 15. svibnja organizirala je petu Simuliranu sjednicu Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola, a tema sjednice bilo je razmatranje Zakona o mirenju. Na sjednici, koja je „preslika“ prave saborske sjednice, učenici su raspravljali, podnosili amandmane i glasali. Zakon o mirenju vrlo je slabo poznat i ne provodi se često, a njegovo prakticiranje uvelike bi rasteretilo ionako preopterećene sudove.

Ove školske godine na Simuliranoj sjednici sudjelovao  je 151 učenik zastupnik iz trideset triju srednjih škola i dvaju učeničkih domova iz svih dijelova Republike Hrvatske. Velik je trud uložen u detaljno analiziranje Zakona o mirenju i iznalaženju načina za njegovu promidžbu i što češću primjenu. U radu su sudjelovali i našu Školu predstavljali učenici koji su ove godine polazili  izbornu nastavu Govorništva (Nina Alvir, Patrik Balent, Lea Bojanović, Lea Blažeković, Vanesa Drakšić,  Tea Gašparić, Ema Jančevec, Marta Kunić, Mihael Kramarić, Lucija Petrović , Tia Pošta i Eva Šutalo) zajedno sa svojom mentoricom profesoricom Romanom Šutalo i u pratnji profesorice Jasne Kraljić-Cmrk.

Iz klupe je govorio odlično pripremljen Mihael Kramarić (4. c), a s govornice se jasno mogao čuti iznesen amandman Tee Gašparić (4. b) koji je bio i prihvaćen većinom zastupničkih glasova.

Potpredsjednik Sabora Ivan Vrdoljak s velikom je pozornošću slušao govore i promatrao ponašanje „zastupnika“. U svojem je obraćanju učenicima citirao dijelove iznesenih govora za koje tvrdi da će ubuduće koristiti na svojem radnom mjestu jer iz njih svatko u Saboru nešto može naučiti. Bio je izuzetno zadovoljan onime što je vidio i čuo te istaknuo da bi svi prisutni trebali biti primjer pravim zastupnicima zbog orijentiranosti prema budućnosti bez vraćanja na 1991. ili 1941. godinu.

Kao mladim govornicima našim je maturantima ovo bila iznimna prilika i čast sastaviti govore koje su naši učenici prenijeli punoj dvorani u Hrvatskom saboru. Radi se o iskustvu koje treba cijeniti jer se prilika za posjet, a kamoli govor u Saboru, ne propušta.

Također, govornici toplo preporučuju mlađim generacijama da nastave tradiciju odlaska u Sabor gdje imaju priliku pokazati građanima Republike Hrvatske da hrvatska mladež teži napretku, a pravim zastupnicima Hrvatskog sabora skrenuti pozornost na to kako se zapravo argumentirano vodi rasprava, kako se treba primjereno ponašati i kako se brinuti o općem dobru.

 

Komentari