Piše: Ivan Sršić, 4. c

Klokan bez granica međunarodno je natjecanje koje se svakog ožujka na isti dan i u isto vrijeme održava u svim zemljama sudionicama.

Učenici su raspoređeni po kategorijama koje ovise o razredu i broju sati matematike tjedno. Najmlađi su raspoređeni u skupine Pčelica i Leptirić, a oni malo stariji u Ecolier, Benjamin, Cadet, Junior i Student.

Cilj je natjecanja popularizirati matematiku i motivirati učenike na učenje matematike izvan škole. Test se sastoji od 24 pitanja i piše se 75 minuta. Svako pitanje ima pet ponuđenih odgovora, no samo je jedan točan.  Zainteresiranost za natjecanje vrlo je velika, što dokazuje brojka od nekoliko desetaka tisuća prijavljenih učenika.

Odličan rezultat ove je godine u svojoj kategoriji ostvarila naša Ines Kolar, učenica prvog razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije. Izvanrednim znanjem i dobrom logikom pomela je konkurenciju i tako osvojila prvo mjesto.

„Nije mi bilo toliko naporno jer na Klokan idem od četvrtog razreda osnovne škole“, rekla nam je Ines koja je test riješila 100 posto! „Za ovakvu vrstu natjecanja nije potrebna priprema“, kaže Ines, „jer su zadaci logički i svake godine drugačiji.“

Profesorica Marina Njerš rekla je o ovogodišnjem Klokanu:

Na matematičkom natjecanju Klokan bez granica ove je godine u Hrvatskoj sudjelovalo 42 160 učenika iz 545 osnovnih škola i 124 srednje škole. Nagrađenih je 10 posto, među njima je jedanaest gimnazijalaca. Najbolji rezultat ostvarila je Ines Kolar iz 1. d razreda koja je test riješila 100 posto. Nagrađeni su još i Loris Lončarić, Tin Prvčić, Lana Bermanec i Ana Uremović (u kategoriji Cadet), Zita Tomiša i Borna Široki (u kategoriji Junior) te Luka Zrilić, Matija Radotović, Nikolina Čižić i Filip Kučanda (u kategoriji Student). Gimnazija „Fran Galović“ dobila je nagradu kao jedna od sedam škola s najviše prijavljenih natjecatelja.

Čestitamo Ines na odličnom plasmanu te svim gimnazijalcima i njihovim profesorima na dobivenim nagradama. Ujedno pozivamo sve ostale učenike da se prijave već sljedeće godine i sudjeluju na ovom jako popularnom natjecanju!

Komentari