Na Danu otvorenih vrata svoj je rad predstavila i Novinarska grupa GFG-a. Zamisli je bilo puno, u grupi se živo raspravljalo o, primjerice, televizijskom dnevniku za gimnazijalce, no koktel FRANzine na kraju se sastojao od sljedećih sastojaka:

1 GFG view (pregled školskih zbivanja od posljednjeg Dana škole)

1 predstavljanje internetskog magazina

2 izlaganja članova Novinarske grupe (o pojmovima click-bait i churnalism)

1 interaktivna radionica News Bar.

Iako su svi sastojci koktela bili ujednačene kvalitete, posljednji se pokazao ključnim za dobar aftertaste, a opći dojam ipak je najvažniji. Posjetitelji su prvo dobili kratku informaciju o vijesti kao temeljnoj novinarskoj vrsti, a zatim ih sami pisali. Neobičnost vijesti bila je u tome što su nastale na temelju zadanih osnovnih sastavnica (poznatih 5 W i još jedno H) koje su pripremili naši novinari (Bartol, Karla i Edita), a posjetitelji su ih izvlačili s hrpica. Donosimo neke učeničke uratke.

Pernar u akciji

U ponoć 1. siječnja 2000. godine saborski se zastupnik Ivan Pernar zaputio na Mjesec kako bi riješio začetak problema propasti Agrokora. Međutim, zaključio je kako je taj problem ipak odviše složen pa je iskoristio priliku za drugu vrstu zabave. Pronašavši naputak o provedbi državne mature, odlučio je napisati esej o „Kiklopu“. Pazeći na sigurnosne kamere, prenio je uputu na Zemlju i spasio hrvatske maturante potvrdivši svoj status junaka našeg doba.

Francuski vladar putuje kroz vrijeme

Poznati francuski kralj Luj XIV. ušao je u vremensku kapsulu. Tako se dana 12. rujna 1906. u 8 sati stvorio u tvornici stakla u Italiji. Ondje je dobio ravnalo kako bi istrijebio zmije. Kako to ipak nije riješio takvim sredstvom, odlučio je otputovati dalje u prošlost i pronaći univerzalni lijek za ljudsku lijenost.

Jacksonova norijada

U Koprivnici u Cinoberu viđen je Michael Jackson, i to u trenutku otkrića Amerike 1492. Organizirao je norijadu s najboljim prijateljem u jeku borbe za prevlast na teritoriju.

Lincoln u akciji

Abraham Lincoln je tijekom Olimpijskih igara u Staljingradu u srpnju 2016. zbog nekontroliranog bijesa postavio razglas, ali nije privukao veću pozornost javnosti.

Otkriven novi lijek za mamurluk

U Zemlji Izlazećeg Sunca održan je koncert na kojem su izvođene skladbe s bogatog repertoara W. A. Mozarta. Koncert se održao usprkos velikoj oluji ljeta 1999. godine koja se kasnijih godina smatrala nesvjesnim uzrokom velike tuge i osjećaja praznine kod nekih ljudi. Koncert je, međutim, mnogima poslužio kao lijek za mamurluk koji je oluja prouzročila u njihovim životima.

Donald Trump izazvao duševne boli

Prije tri godine na planinarskoj stazi na Mt. Everestu zbio se neobičan događaj. Na samom vrhu staze mladi par vjenčao se uz prisustvo Donalda Trumpa. Mladenci su pristupili oltaru svatko u svome tenku. Zbog prisustva Donalda Tumpa i tenkova vjenčanje je kod mnogih  izazvalo duševne boli.

Marihuana je ipak rješenje

U Las Vegasu je 4567. godine otkriven lijek za rak. Naime, DJ Krmak je, želeći legalno konzumirati marihuanu, istu sadio i puštao joj techno-glazbu zbog koje je biljka bolje i kvalitetnije rasla. Kad je isprobao, rezultat je bio nevjerojatan! Svoju formulu prodao je farmaceutima i ostao zapamćen kao čovjek koji je spasio svijet.

Šenoa lakše ozlijeđen

August Šenoa našao se prije nekoliko tjedana u Hogwartsu, i to baš u trenutku velike eksplozije izazvane zasad nepoznatim sredstvom. Teroristi su nasrnuli nožem na Augusta, a on je zbog teške bolesti sporo trčao pa se poskliznuo i pao. Nestao je s mjesta nesreće i policija ne zna što se dogodilo s njime. No zna povijest hrvatske književnosti. Nitko nije preuzeo odgovornost za ispad.

Starleta otela pjevačicu

Poznata američka starleta Kim Kardashian na Interliberu je izazvala incident većih razmjera. Porukama na iPhoneu otela je srpsku pop-zvijezdu Jelenu Karleušu, ženu nogometaša Duška Tosića, i to zbog nedavnih nereda na građanskim izborima.

Seve i duh u Nautiću

Pjevačica Severina Vučković 28. travnja 2017. sama je svojim fotoaparatom u caffe baru Nautilus u Koprivnici uslikala duha. Estradna zvijezda u dva je sata u jutro otišla obaviti nuždu u spomenutom kafiću te je bila pod tolikom utjecajem alkohola i toliko neispavana nakon koncerta, koji je održan u dvorani GFG-a, da je „ugledala“ duha i fotografirala ga. Svojom se fotografijom pohvalila na društvenim mrežama. S nestrpljenjem očekujemo sljedeći koncert legendarne Seve.

Vedran Ćorluka u Vrapču

Slavni hrvatski nogometaš Vedran Ćorluka završio je u Vrapču nakon što je subotnju večer proveo vrteći svoj remen slušajući cajke. Kada su ga upitali zašto to čini, odgovorio je kao to čini zbog slabog signala. Liječnici tvrde da se oporavlja sa stilom.

Jučer (21. 7. 1989.) u 4 popodne Zdravko Mamić oteo je troje djece iz sirotišta, a sumnja se da je to učinio uz pomoć službe za korisnike. Razlog je bio Brexit i djecu je smjestio u afričku savanu. Iz jedne daleke galaksije stigao je svemirski brod koji je po Mamićevu dolasku preuzeo djecu.

Velika tragedija uzrokovana tehnološkim napretkom

U kolovozu 3000. godine prije Krista drug Staljin je u postkomunističkoj Rusiji, tada zvanoj Narnia, bio šokiran kada je čuo vijest da je Zyan napustio One Direction. „Sasvim šokantno, srce mi se slomilo kada sam doznao tužnu vijest. Nisam mogao vjerovati. Mislim da se čak i Lenjin vrti u grobu od tuge“, izjavio je. Staljinovi kolege govore kako se njihov vladar zatvorio u sobu i otad neprestano plakao sve dok mu nisu preko kom-baya počele stizati nutelle. Drugovi su mislili da će umrijeti od prevelike količine nutelle i počeli su razvaljivati vrata da ga spase. Došli su vatrogasci i sjekirom su razbili vrata, a kada su ušli, bili su iznenađeni. Mislili su da njihov drug nutellom suzbija boli, ali stvarnost je bila drugačija. „Slučajno sam prepoznao antigravitacijske sposobnosti nutelle pa sam se zabavio i eksperimentirao“, izjavio je. Mašti čitatelja prepuštamo zamišljanje prizora koji su zatekli.

Poznata pjevačica ne izaziva nesreće samo na glazbenoj sceni

Prije dva dana točno u podne Jelena Rozga duboko je u Atlantskom oceanu svojim gromoglasnim užetom izazvala zastoj u prometu, a taj je zastoj ubrzo uzrokovao i automobilsku nesreću. Točan se uzrok još istražuje, ali lako je moguće da je, osim užeta, i Rozgin glas „pripomogao“ situaciji.

Kratke ali udarne vijesti

Do smaka svijeta došlo je pod dosad još nerazjašnjenim okolnostima na smetlištu nakon pada Berlinskoga zida. Zna se samo da ga je izazvao Patrik Zvijezda.

Neimenovani crni mačak 11. studenog 1918. promišljeno je prešao cestu ispred Hitlerove kuće. „Nažalost“ uvijek budni nacisti uočili su mačka i shvatili da je to konačni kraj Trećeg Reicha. Njemačka je kapitulirala. Na isti dan 2017. u Orinoco je ušetala Snjeguljica koja se, kako bilježe izvjestitelji, planirala malo zabaviti. Budući da su njezini preci bili nacisti, i za nju je 11. 11. bio koban datum. Umjesto zabave napila se i zaspala u WC-u. Ostalo bilježi crna kronika lokalnih glasila.

Goran Bare iz čiste je zavisti ukrao 1000 rokovnika zgodnih plavuša. Trčeći, otišao je do goleme lignje u dalekoj galaksiji i trampio rokovnike za dvije kile špeka. Špek mu je trebao za podmazivanje piste pripremljene za slijetanje na Jupiter. U njegovu čast prvi dan proljeća otad se naziva Špekodan.

Komentari