Piše: Karla Slamić

Krajem 2016. godine pojavio se dugo očekivani film „La La Land“ koji je predstavljen na filmskom festivalu u Veneciji. Doživjevši veliki svjetski uspjeh, u hrvatska je kina stigao početkom siječnja. Mladi redatelj Damien Chazelle, koji je napisao i scenarij za film, okupio je odličnu glumačku ekipu. U glavnim su ulogama Emma Stone i Ryan Gosling. Emmin glumački talent upoznali smo još u Oscarom nagrađenu filmu „Birdman“, a Ryan Gosling najpoznatiji je po ulozi u megapopularnoj ljubavnoj drami „Bilježnica“. U sporednim ulogama još se pojavljuju uspješni holivudski veteran J. K. Simmons i glazbena zvijezda John Legend.

Prisutnost jazza

Redatelj Damien Chazell režirao je i film „Ritam ludila“ pa možemo zaključiti da voli glazbu, pogotovo jazz. Film je rađen po uzoru na holivudske glamurozne mjuzikle iz pedesetih godina prošlog stoljeća.

Sebastian (Gosling) i Mia (Stone) dvoje su zaljubljenika i prolaze trnovit put do svojih ciljeva te ih oboje ostvare, ali ne sa sretnim krajem.

Sebastian pada u očaj jer mu karijera ide nizvodno, ali nasreću dobiva ponudu starog poznanika koji mu nudi mjesto u bendu. Sebastian teška srca prihvaća ponudu i počinje nastupati s grupom koja svira modernu smjesu rocka, funka i jazza. Sebastianu ta glazba ne odgovara jer je on zagovornik klasičnog jazza i ne uživa u bendu. Mia sanja o velikoj glumačkoj karijeri i svaki tjedan pohađa audicije, ali bez uspjeha. Nakon niza audicija odustaje, no jednoga dana dobiva ponudu za ulogu. Odlazi u Pariz i ostvaruje uspješnu  filmsku karijeru, ali lako zaboravlja sve osjećaje prema Sebastianu.

Opravdava sve nagrade

„La La Land“ apsolutno opravdava šest osvojenih Oscara i sedam Zlatnih globusa. „Kako ćeš biti revolucionar ako si takav tradicionalist?“ rečenica je koja je obilježila film i nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Iako mjuzikli nisu omiljena filmska vrsta, ovaj film utjecao je na promjenu mišljenja većine „mrzitelja“ tog žanra. „La La Land“ je za sve sanjare koji nisu sigurni u ostvarenje svojih snova. Ovo remek-djelo oborilo je s nogu filmske kritičare širom svijeta pa nije ni čudo da je film po mnogima u 10 najboljih filmova u povijesti kinematografije.

 

 

 

 

 

Komentari