Čitanjem do zvijezda književno je natjecanje kojemu je cilj potaknuti ljubav prema čitanju, timski rad, poučavati mlade informacijskim tehnikama, vještinama i znanjima te ih poticati na stvaralaštvo. Natjecanje je prvi put zaživjelo 2009. godine, ali samo na razini osnovnih škola. Nakon nekoliko godina odlučili su natjecanje proširiti i na srednjoškolsku razinu, a zatim uključiti i multimedijsko stvaralaštvo tako da se danas sastoji od dviju kategorija: kviza znanja i multimedijskog uratka. Koprivnički gimnazijalci sudjeluju na natjecanju već treću godinu, a za organizaciju i provedbu natjecanja u našoj školi zaslužna je školska knjižničarka Anka Simović.

Tema ove školske godine bila je Goetheova knjiga Patnje mladog Werthera i knjiga anonimne autorice Pitaj Alicu – Dnevnik jedne narkomanke. Već smo izvijestili o velikom uspjehu naših učenika u kategoriji multimedijskih radova. Pročitajte što je za FRANzine o osvojenom prvom mjestu rekao Lovro Herbai, učenik 3. b.

„Matija Gašpari i ja odlučili smo snimiti kratki videouradak o Wertherovu liku jer obojica volimo filmove. Vidjeli smo ovo kao šansu da na drugačiji, dramatičniji način prikažemo kulminaciju radnje u knjizi, Wertherovo samoubojstvo. Cilj nam je bio obujmiti sve Wertherove životne probleme i izreći ih kao unutarnji monolog kako bi i onaj tko nije pročitao knjigu, mogao razumjeti zašto Werther radi to što radi. U film smo ubacili dosta simbolike za koju nismo bili sigurno hoće li ju gledatelji shvatiti, ali svejedno smo ju zadržali. Npr. kada Werther ustaje s klupe na kojoj je sjedio, šal koji nosi oko vrata namotan je u obliku omče. Kada smo se našli jedan dan poslije nastave da osmislimo što ćemo sve snimiti, nismo ni očekivali da će baš naš rad pobijediti na natjecanju! Nismo ga smatrali dovoljno dobrim, ali mislim da tako razmišlja svatko o svojem radu koji šalje na natjecanje. Na školskoj razini postigli smo 8,6 od 10 mogućih bodova s prvom verzijom našeg filma. Budući da je bilo moguće poboljšati rad nakon svake razine, to smo i učinili te se naša ocjena s 8,6 popela na 9,6 na regionalnoj razini i, konačno, na 10 na nacionalnoj razini. Dan nakon nacionalnog natjecanja obojica smo imali otvorenu službenu internetsku stranicu ČDZ natjecanja i sat-dva smo osvježavali stranicu da vidimo kada će objaviti rezultate. Nakon najmanje 50 osvježavanja, rezultati su se pojavili i obojica smo bili izvan sebe od sreće kad smo vidjeli da smo na prvom mjestu! Uzevši u obzir činjenicu da nam je ovo prvi put da smo sudjelovali na ovom natjecanju, a i prvi put da smo surađivali na filmu, vrlo smo ponosni na to što smo postigli. Već smo se dogovorili da ćemo i sljedeće godine sudjelovati na natjecanju i pokušati napraviti nešto još bolje!“

Edita Jurenec, 4. c

Komentari