Zaputite se 9. svibnja u 11.30 u Domoljub i saznajte čime se sve bave koprivnički srednjoškolci

 

Povodom Dana Europe, 9. svibnja, i obilježavanja Europskog tjedna, u suradnji Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica s koprivničkim osnovnim i srednjim školama te uz potporu Agencije za mobilnost i programe EU-a i Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica,  održat će se program „Mladi za mlade“, i to na sam Dan Europe, 9. svibnja 2017.

 Manifestacija „Mladi za mlade“,  koju je Knjižnica pokrenula još 2011. godine s ciljem da učenicima i školama pruži dodatnu mogućnost javnog prezentiranja brojnih uspješnih europskih i drugih projekata u kojima sudjeluju, po prvi put će se ove godine održati u Dvorani Domoljub umjesto u gradskoj Knjižnici (…). Razlog tome je što u samoj Knjižnici nema dovoljno prostora za sve više onih koji se prijavljuju za sudjelovanje u programu, kao ni za sve više posjetitelja zainteresiranih za ovu manifestaciju.

Sam program „Mladi za mlade“, osim promjene mjesta održavanja, doživio je i promjenu koncepta u odnosu na prijašnje godine: (…) ovaj put nastupit će samo koprivnički srednjoškolci, ali će u publici uz njihove vršnjake, po prvi put, također biti i učenici osmih razreda svih gradskih osnovnih škola. Zamisao je da kroz predstavljanje uspješnih srednjoškolskih projekata i aktivnosti, osmaši kao budući srednjoškolci dobiju dodatne informacije o tome što se sve radi i uči u pojedinoj školi, kako bi lakše i uspješnije odabrali onu školu i usmjerenje u koje će se ove godine upisati. Učenici Gimnazije “Fran Galović”, Srednje škole i Obrtničke škole tako će i ovom prigodom zajedno sa svojim mentorima prezentirati zanimljive europske i druge projekte u kojima sudjeluju, a publici će se svojim stvaralaštvom predstaviti i mladi umjetnici – pjesnici, pisci, glazbenici, glumci…

Program „Mladi za mlade“ besplatan je i otvoren svim zainteresiranim posjetiteljima, a održat će se u utorak, 9. svibnja 2017., u Dvorani Domoljuba, s početkom u 11:30 sati.

Ljiljana Vugrinec i Petar Lukačić

PROGRAM:

SREDNJA ŠKOLA KOPRIVNICA

Voditeljice: Ana Rašan i Ivona Šokec, 2. h

Erasmus+ projekt „Europski poduzetnici sutrašnjice“

  • zemlje partneri: Hrvatska, Francuska, Italija, Španjolska i Finska;
  • vrijeme trajanja: 1. rujna 2015. – 31. kolovoza 2017.
  • uključeni učenici: 60-ak učenika (3. a, 3. b, 3. h, 4. a, 4. b, 4. c, 4. h)
  • koordinator projekta: Mario Latin, oec.
  • ostali uključeni nastavnici: Marija Gabelica, prof.
  • PREZENTATORI: Sofija Česi, Anamarija Generalić, Joško Glavina, Elizabeta Namjesnik, Elena Beriša, Matej Miotić (3. h)

Glazbeni dio programa

Eric Vidović, 2. j (farmaceutski tehničar), izvest će skladbu:  Avicii – Wake me up

Doriana Leona Jurenec, 2. razred, izvest će dvije pjesme: Lady Gaga (obrada) – You And I – na klaviru i Znam te ja (originalna pjesma) – na gitari

OBRTNIČKA ŠKOLA KOPRIVNICA

Voditelji: Ervin Kukec i Marko Knez, 3. a

Projekt S energijom pametno! – mobilnost učenika trogodišnjeg smjera – praksa u Frankfurtu u Njemačkoj

Sudjelovali: učenici 2. d i 3. d, zanimanja vodoinstalater / plinoinstalater / instalater grijanja i klimatizacije

Mobilnost predstavljaju: Antolić Matija (2. d), Bernat Ivan (3. d), Treščec Filip (3. d), Ivanušec Matija (2. d)

Koordinator mobilnosti: Emil Golub

Projekt S energijom pametno! – mobilnost učenika četverogodišnjeg smjera – praksa u Velenju u Sloveniji

Sudjelovali: učenici 3. a i 3. b,  zanimanja elektrotehničar / tehničar za računalstvo

Mobilnost predstavljaju: Lovro Šignjar, 3. a, Matija Dolenec, 3. a, Marko Harambaša, 3. b, Josip Milardović, 3. b, Antonio Janach, 3. a

Koordinator mobilnosti: Dario Jembrek

Glazbena izvedba – mix stranih pjesama

Izvode: Lucija Votuc, 3. h, Igor Cepetić, 4. b

Prezentacija programa SensX (omogućuje nadzor senzora i šalje obavijesti e-poštom)

Predstavlja: Zvonimir Žarinac, 3. b, tehničar za računalstvo (četverogodišnji smjer)

Prezentacija završnog rada Kućni alarm (sustav detekcije provale – reagira zvučno i svjetlosno)

Predstavlja: Nikola Kovačec, 3. i, elektromehaničar (trogodišnji smjer)

Mentor u školi: Neven Komes; Mentor na praktičnoj nastavi: Mario Frančić

Prezentacija aplikacije NullBeat (osigurava korisnika mreže od raznih napadača i onemogućuje praćenje njegova rada na internetu)

Matija Kolarić, 3. b, tehničar za računalstvo (četverogodišnji smjer)

NullBeat osigurava korisnika mreže od raznih napadača i onemogućuje praćenje njegova rada na internetu. Matiju je zabrinula sigurnost samih korisnika na mreži i količina gubitaka podataka mjesečno te novčane štete kao posljedica napada. Aplikacija je već dosta poznata, suradnja sa Googleom, razne donacije.

Uspjesi: InfoKup, Google (otkup prava), predstavljen na konferenciji hrvatske tvrtke Combis

Tamburaški sastav – izvedba pjesme Ružo crvena

Antonio Šignjar, Valentin Kraševac, Denis Samošćanec i Lovro Dvorski, 1. a; Ronald Takač, 2. a, Antonio Janach, 3. a, Leo Bakšaj i Luka Rajn, 3. b

GIMNAZIJA „FRAN GALOVIĆ“

Projekt MOJA, A TVOJA MATEMATIKA

Online platforma Europske komisije eTwinning omogućuje učenicima i nastavnicima provođenje projekata u online okruženju. Učenici Gimnazije „Fran Galović“ sudjeluju na dva matematička projekta pod mentorstvom Marine Njerš, prof.

Projekt Števila so enaka tako v Sloveniji kot tudi na Hrvaškem. // Brojevi su isti i u Sloveniji i u Hrvatskoj! provode učenici 1. a razreda gdje surađuju s učenicima iz Slovenije, tj. iz Ljubljane.

Projekt Moja, a Tvoja MaTeMaTika nacionalni je eTwinning projekt srednjih škola iz Novske, Vukovara, Zagreba, Čazme, Raba i Koprivnice. Cilj je projekta izraditi zbirku zadataka i materijale vezane za gradivo matematike drugog razreda. U sklopu projekta izrađen je film o razlici kockica i kvadratića (koji je „odveo“ pedeset gimnazijalaca u Zagreb na nogometnu utakmicu Hrvatska : Ukrajina), matematička jelka (koja je dobila prvu nagradu Math Global Project) i realiziran projektni dan svih škola u Zagrebu.

Prezenter: Dina Kerečin, 2. a

Koordinator projekta: Marina Njerš, prof. matematike, prof. savjetnica

Projekt EUROSCOLA

Učenici su se za sudjelovanje u radu Europskog parlamenta pripremali u Gimnaziji „Fran Galović“ Koprivnica, a sudjelovali su na sjednici u Strasbourgu 10. studenoga 2016. godine. Učenici članovi sociološke grupe „Agens“ pod vodstvom profesorice Katarine Horvat pobijedili su krajem školske godine 2015./2016. na nagradnom natječaju „Imam stav!“ Europskog parlamenta, Ureda za informiranje u Republici Hrvatskoj. Njihov videouradak bavio se načinima na koje se mladi mogu učinkovito nositi s nezaposlenošću i povećati vjerojatnost da nađu posao. Za nagradu 24 učenika GFG-a dobilo je priliku putovati u Strasbourg i 10. studenog 2016. susresti se s mladima iz drugih europskih zemalja te sudjelovati u simuliranoj sjednici Europskog parlamenta.

Prezenteri: Petra Belec (4. g), Helena Martinaga (4. g) i Arijana Mikulić (4. g)

Koordinator projekta: Katarina Horvat, prof.

Prezentacija Talent Showa i glazbena izvedba

Talent Show pokrenula je profesorica Kivač kako bi učenici dobili priliku pokazati svoje talente i ono čime se bave u slobodno vrijeme. Talent Showom Gimnazija ujedno sudjeluje u obilježavanju Međunarodnog dana darovitih učenika.

Lucija Đaković učenica je 2. g razreda Gimnazije koja se u slobodno vrijeme bavi pjevanjem. S profesoricom Darijom Kivač usavršava svoje glazbeno umijeće, a nastupila je i na ovogodišnjem, petom po redu, Talent Showu gdje je zajedno s Ericom Vidovićem, Lukom Varmužem, Doris Hegedušić, Rafaelom Čuni, Mihaelom Kukelšćakom i Karlom Potroško osvojila prvo mjesto izvedbom a capella  pjesme Cheerleader Omara Samuela Pasleyja poznatijeg kao Omi.

U sklopu programa Mladi za mlade Lucija će zajedno s Ericom Vidovićem iz Srednje škole izvesti dvije pjesme.

Izvođači: Lucija Đaković, 2. g, uz pratnju na gitari Erica Vidovića

Koordinator projekta: Darija Kivač, prof.

Prezentacija projekta EUROMATH i igrokaz

Matematičko društvo iz Cipra i Talesova organizacija u suradnji s Jugoistočnim matematičkim društvom organiziraju europsku konferenciju matematičara, i to svake godine u drugoj državi. Ove godine održala se u Rumunjskoj, a natjecati su se mogli učenici od 9 do 18 godina. Učenici moraju pokazati primjenu matematike u stvarnom životu.

Postoje četiri kategorije natjecanja, a to su: MATHFactor (učenici u tri minute moraju objasniti matematički problem na način da ga mogu shvatiti i laici), MATHeatre (učenici objašnjavaju matematički problem igrokazom u trajanju od 5 do 12 minuta), MATHPRESENTATION (učenici u prezentaciji objašnjavaju konkretne primjene matematike u stvarnom životu), MATHEMATICS POSTER DESIGN (matematička tema na posteru). Ove godine dodana je i nova kategorija, a to je EURO-SCIENCE gdje su uključeni fizika, kemija, ICT i biologija. Ideja projekta je popularizacija STEM područja.

Učenice 1. d razreda Ana Marija Habdija, Irina Vučković i Kaja Sertić, pod mentorstvom profesorice Bojane Habek, pripremile su igrokaz Circumference of the Earth koji je u kategoriji MATHeatre osvojio 4. mjesto te ih odveo u Bukurešt, a izvest će ga i ovom prigodom.

Prezenterice: Irina Vučković (1. d), Kaja Sertić (1. d), Ana Marija Habdija (1. d)

Koordinator projekta: Bojana Habek, prof. matematike i fizike

Komentari