Švedska vlada pokrenula je globalnu inicijativu #FirstGeneration s ciljem podizanja razine svijesti o Globalnim ciljevima održivog razvoja koje su članice UN-a usvojile 2015. godine. Globalni razvojni ciljevi univerzalni su i moraju biti primjenjivi u svim zemljama i zajednicama. Inicijativu u Hrvatskoj provodi Veleposlanstvo Švedske projektom #PrvaGeneracija namijenjenom učenicima trećih razreda srednjih škola. Cilj je potaknuti mlade da razmotre kako osobno mogu pridonijeti održivom razvoju planeta jer na taj način postajemo dijelom globalnog partnerstva koje je ključno za realizaciju Globalnih ciljeva.

Projekt je započeo 20. veljače, za sudjelovanje su se prijavile 53 škole i svaka je škola mogla konkurirati trima govorima praćenim videouratkom. Tri su dijela ostvarivanja projekta. Prva dva provode se na razini svake pojedine škole. U prvom dijelu projekta 11 zainteresiranih učenika naše škole prošlo je edukaciju o temi i zadatku te su pristupili pisanju govora na temu jednog od odabranih Globalnih razvojnih ciljeva. Među govorima odabrana su tri najbolja.

U drugom dijelu projekta učenici autori najboljih govora Lorena Juršić (Cilj: Zdravlje i blagostanje) Tara Knežević (Cilj: Rodna ravnopravnost) i Fran Tadić (Cilj: Dostojanstven rad i ekonomski rast) pristupili su kreiranju dvominutnog videa na temelju pisanog govora o jednom od globalnih ciljeva. Govori i videouradci bit će predstavljeni i na Danu otvorenih vrata 28. travnja 2017.

Sva tri govora s videouradcima poslana su organizatoru čiji je stručni žiri među 150 pristiglih radova odabrao deset finalista. Među najboljima je i naša Tara Knežević, učenica 3. a razreda, s govorom na temu rodne ravnopravnosti. Mentorica je učenicima u ovom projektu profesorica Katarina Horvat.

Tara će svoj govor održati u Hrvatskom saboru 28. travnja 2017. godine pred publikom i stručnim žirijem. Želimo joj puno uspjeha!

 

Komentari