Piše: Nicole Cikač, 3. e

Ukoliko ste prolazeći školom negdje na hodniku ugledali pomalo izgubljenog mladog gospodina s ruksakom na leđima kako mrmlja nešto na hrvatskom i francuskom (ili pak španjolskom i engleskom) u isto vrijeme, vjerojatno ste se susreli s profesorom Marienom. Marien Mercier francuski je lektor koji našu školu posjećuje utorkom i četvrtkom, a dolazi kako bi učenike “raspričao” na francuskom.

Kako ga gotovo svi u našoj školi već znaju, a nisu ga imali priliku bolje upoznati, profesorica francuskog i talijanskog jezika Martina Šifkorn-Labazan pružila je priliku gimnazijalcima čuti jednu zanimljivu priču o Marienovu životu kao lektoru i putniku, o francuskoj kulturi, francuskim pogledima na Hrvatsku i francusko-hrvatskim stereotipima. Predavanje, najavljeno provokativnim naslovom Jedu li Francuzi žabe i puževe? i upotpunjeno glazbenim izvedbama Arijane Antoljak, Mihaele Perović i Ivana Borića, održano je 6. travnja u multimediji.

Na predavanje su se odazvali kolege profesori, učenici s kojima profesor Mercier radi, ali i učenici koji uče njemački ili talijanski jezik i koji nikada nisu bili u dodiru s francuskim jezikom. Upravo je zbog toga Marien svoje predavanje započeo animiranim videom gdje se spominju neki stereotipi o Francuzima i zbog kojeg smo se zapitali jesu li stvarno francuski konobari nepristojni, taksisti pomahnitali i nose li svi prugice i crvene marame. Nakon toga nam je naš gost uz fotografije i izlaganje otkrio stvarnu sliku Francuske, njezine prirodne, povijesne i kulturne posebnosti i ljepote, gastronomiju i, naravno, umjetnost. Na kraju je Marien ostavio vremena za pitanja na koja su odgovori bili: “Hrvatske djevojke su krasne.”, “Najdraže vaše jelo mi je sarma.” i “Da, probao sam rakiju.”

Komentari