Izvor slike: „ZagrebIN“

Piše: Mirta Sabol, 3. d

Naša se škola, potaknuta predavanjem profesora Dejana Nemčića, odlučila priključiti projektu „Afrika – možemo zajedno“. Profesor Nemčić, dobitnik nagrade „Ponos Hrvatske“, pokrenuo je ovaj projekt na afričkom kontinentu kako bi mališanima ondje sačuvao zdravlje i omogućio obrazovanje. Pedeset hrvatskih škola već je uključeno u projekt, a svojom su donacijom školskog pribora opskrbile stotine škola diljem srednje Afrike (Tanzanija, Ruanda i Zanzibar). Obrazovanje je u Africi iznimno važno i svako dijete voli školu jer zna da je škola i obrazovanje izlaz iz siromaštva. Jedna olovka ili bilježnica mogu utjecati na to da dijete u Africi završi školu, jedna olovka može pokrenuti cijelo selo. Uz opremanje škola školskim priborom pokrenuta je i akcija crtanja geografskih karata tako da učenici hrvatskih škola crtaju karte koje profesor Nemčić nosi u Afriku, a kasnije Afrikanci uče uz te karte.

Drugi je cilj borba s malarijom, jednom od najsmrtonosnijih bolesti u Africi. Dok čitate ovu rečenicu, od malarije umire četvero djece! Jedan lijek protiv malarije košta pet kuna, no mnogi si ga Afrikanci ne mogu priuštiti. Akcijom „JEDAN MEDO – JEDAN ŽIVOT“ želi se omogućiti plaćanje lijeka oboljelima od malarije, a dovoljno je da svaka osoba donira pet kuna. Zahvaljujući upravo toj akciji, tisuće djece danas u Africi trči, smije se i živi, a moglo je umrijeti.

Priključimo se i mi tom hvalevrijednom projektu svojim malim, ali vrijednim donacijama i učinimo veliko djelo – spasimo nekome život i omogućimo mu obrazovanje.

Komentari