FRANzine ponovno među deset najboljih

Državna smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2017. za učenike i mentore srednjih škola održala se u Primoštenu od 22. do 24. ožujka. Ovo je 26. put što se održava smotra LiDrano, a sve je započelo davne 1991. godine. Škola domaćin, sedmi put zaredom, bila je Tehnička škola Šibenik, a ukupno je sudjelovalo oko 300 učenika i mentora srednjih škola iz cijele Hrvatske. Naš gimnazijski list FRANzine također je pozvan na smotru i uvršten među deset najboljih, a predstavljale su ga glavna urednica Vedrana Strmečki i voditeljica Novinarske grupe Nina Tadić, prof.

Svečano otvorenje

U 20:00 sati službeno je započela državna smotra LiDraNo. Na samom početku za toplu dobrodošlicu učenici Tehničke škole Šibenik pripremili su prigodan program. Sve učenike i mentore pozdravili su ravnatelj škole domaćina Josip Belamarić i Miroslav Mićanović, predstavnik Državnog povjerenstva smotre LiDraNo 2017. Nakon otvorenja trinaestero učenika izvelo je pojedinačni scenski nastup pred stručnim žirijem, a ostali nastupi uslijedili su sutradan.

Dva su se dana na pozornici dvorane Kravata hotela Zora smjenjivali srednjoškolci iz cijele Hrvatske izvodeći skupne i pojedinačne scenske nastupe te kazujući poeziju. Svaki je nastup bio popraćen pljeskom i odobravanjem. Atmosfera je bila opuštena, nimalo nalik onoj na nekom natjecanju – ovdje ste neprestano mogli čuti pjesmu i smijeh.

Okrugli stol za školske listove

Na državnu smotru pozvano je ukupno deset školskih listova srednjih škola, a to su: TABULA NOVA (Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću, Zabok), CENER (X. gimnazija Ivana Supeka, Zagreb), GVAK (Grafička škola, Zagreb), LABOS (Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb), FRANzine (Gimnazija „Fran Galović“ Koprivnica), KAMEN MUDROSTI – KAMEN LUDOSTI (Prirodoslovna i grafička škola, Rijeka), STRUČAK (Strukovna škola Vice Vlatkovića, Zadar), PEGLA (Gimazija Antuna Vrančića, Šibenik), LUMEN (Srednja škola Čakovec) i BAN (Srednja škola bana Josipa Jelačića, Zaprešić). Članovi državnog povjerenstva za školske listove bilu su: Marko Baus, dizajner, dr. sc. Srećko Listeš (član Središnjeg odbora) i Anita Šojat, profesorica hrvatskog jezika. Svi glavni urednici morali su ukratko predstaviti list i objasniti kako rade i dolaze do zanimljivih sadržaja. Žiri je posebno pohvalio FRANzine i čestitao na deset godina kontinuiranog objavljivanja. Digitalni magazin također je uzet kao izvrstan primjer kako se baviti novinarstvom u srednjoj školi. Naravno, upućeno nam je i novih savjeta, pogledali smo školske listove ostalih srednjih škola, dobili nove ideje i poticaj za buduće uređivanje FRANzinea.

Svi su pobjednici

Nakon okruglih stolova za skupne i pojedinačne scenske nastupe došlo je i vrijeme za rastanak. U 12:00 sati započelo je svečano zatvaranje, na kojem je nekoliko odabranih učenika pročitalo svoje novinarske i literarne radove, izvelo scenski i pojedinačni nastup. Svi su poslušali jednu odabranu radijsku emisiju te je pušten kratak film u kojem su predstavljeni školski listovi i na kraju su se na pozornici predstavili glavni urednici.

Sve sudionike pozdravili su župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk i gospodin Miroslav Mićanović te su svima zaželjeli sretne pripreme za novi LiDraNo, a maturantima puno uspjeha u daljnjem obrazovanju. Značajka smotre LiDraNo jest da su svi pobjednici, da svi nauče nešto novo, unaprijede svoj rad i steknu prijateljstva.

Završetkom jednog LiDraNa započinje novi jer stvaralaštvo nikad ne prestaje! Hojla!

 Piše: Vedrana Strmečki, 4. c

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [284.35 KB]

Komentari