Piše: Magdalena Dedić, 3. b

Novinarska grupa danas je imala čast ugostiti gospođu Sanju Kos-Bojanić, uglednu novinarku Hrvatske radiotelevizije, koja nas je pobliže upoznala s videonovinarstvom. Kako je to njezina profesija, mogla nam je iz prve ruke opisati kako njezin posao izgleda te s nama podijeliti neka svoja iskustva. S obzirom na to da smo manja grupa, susret smo održali kao neformalnu interakciju popraćenu razgovorom i pitanjima naših članova.

Naime, videonovinarstvo je također način prikupljanja i prikazivanja vijesti javnosti, no videonovinar sam se pobrine za cijeli proces nastajanja priloga. On sam uzima svoju kameru, odabire vijest, odlazi na teren i intervjuira. Kasnije u programu obavlja montažu snimljenoga te šalje u produkciju emisije za koju je prilog rađen. Napisana vijest ili reportaža mora proći i službenu provjeru, a tek nakon toga može biti poslana. Radni dan videonovinara nije unaprijed određen, on mora biti spreman na fleksibilno radno vrijeme, pažljivo i odgovorno izvršavati svoje obveze te prihvatiti ako mora raditi duže od uobičajenog osmosatnog radnog vremena. Gospođa Kos-Bojanić opisala nam je kako je katkad lakše biti „sam svoj šef“ te se obveze izvršavaju brže i efikasnije, no u nekim se okolnostima kvalitetniji prilog može napraviti u timu. Iako je katkad vrlo teško ili naporno, naša gošća priznala nam je kako nema ljepšeg posla od tog. Svaki dan provede s različitim zanimljivim ljudima, ulazi u njihove domove i svjetove, a zatim to odgovorno prenosi javnosti.

Također nas je potaknula da izaberemo svoje buduće zanimanje na temelju onoga što volimo i kako nam novac ne bi trebao biti motivacija prilikom biranja fakulteta, već bi to isključivo trebala biti intrinzična motivacija. Pristala je na buduće susrete u kojima bi nam rado pokazala kako nastaje videoprilog te bismo i sami dobili priliku postati videonovinari na jedan dan.

Komentari