Piše Magdalena Dedić, 3. b

Choker ogrlice novi su modni trend koji se nedavno PONOVNO pojavio i postao prilično poznat. Naime, riječ je o ogrlicama koje ne vise oko vrata, već su pripijene uz vrat, zbog toga naziv choker (od engleskog choke, tj. gušiti).

Proučavajući povijest chokera, primijetila sam kako to zapravo nije ništa novo. Pojavilo se već krajem 18. stoljeća, žene su crvenu traku vezivale oko vrata kako bi odale počast onima koji su se „susreli“ s giljotinom. Poznata Manetova „Olympia“ prikazana je kako gola leži na krevetu, a vjerojatno već pogađate što je jedina stvar koju nosi na sebi (osim cipela).

Također su česte bile biserne ili zlatne ogrlice pripijene uz vrat, nosile su ih bogate žene, društvena elita, a pojavljivale su se i u kraljevskim obiteljima. Mnoge afričke ili indijske skupine nose takve ogrlice kao dio svoje kulture. Sredinom 20. stoljeća slavni časopisi predstavljaju „pseće ogrlice“ te se otad mogu vidjeti na ženama kao uobičajen modni dodatak.

No, zašto su se ponovno pojavile sada? Zavladale su svim modnim pistama i tako se masovno proširile kao još jedan novi trend. Reakcije na taj trend dvije su krajnosti. Jedni smatraju kako je to smiješno te podsjeća na nešto što nose psi i kućni ljubimci, a drugi choker smatraju privlačnim, seksi te ih i sami rado nose. Pripadam ovoj drugoj skupini i nedavno sam nabavila svoje chokere. Ako se dobro upare s odjevnom kombinacijom, ne vidim zašto ih ne bismo nosili (ipak su u prošlosti takve ogrlice označavale visoki sloj J). Na vrhu modnih ljestvica nalazile su se i puno gore stvari od chokera. Istina je da podsjeća na ogrlicu koju bismo nabavili psu, no ako psi mogu nositi kapute koje normalno vidimo na ljudima, zašto ne bi bilo obrnuto? Kako razne stvari stoje raznim ljudima, tako i s trendom o kojem govorimo trebamo biti oprezni, ne smijemo pretjerivati ili forsirati, već nositi sa stilom. I nikako ne osuđivati neistomišljenike!

Jedno je sigurno: i taj će trend nakon nekog vremena oslabjeti, a pojavit će se nešto novo.

Što vi mislite o tome? 😀

 

Komentari