Probudite se, postavljajte pitanja, učite jezike, gradite svoju budućnost

Piše: Tihana Klajzner, prof.

Naša je gimnazija imala čast na sam Međunarodni dan žena ugostiti jednu uglednu Hrvaticu s međunarodnom karijerom. Riječ je o velikoj intelektualki, spisateljici, publicistkinji, svjetskoj putnici, promotorici naše kulture u inozemstvu, umirovljenoj diplomatkinji i profesorici, ali uvijek angažiranoj humanistici i humanitarki Tugi Tarle. Ova rođena Zagrepčanka s obitelji je prije rata otišla u Australiju i pretočila svoje iskustvo života u emigraciji u knjizi Moja australska priča (2016.), koju nam je ujedno predstavila.

Puna dvorana multimedije dodatno ispunjena pozitivnim vibracijama koje je odašiljala naša gošća pravi su dokaz da je njezina priča doprla do slušatelja. Kako je gospođa Tarle sama istaknula, zahvalna je na prilici što može porazgovarati s mlađim generacijama o nikad aktualnijim temama iseljavanja i multikulturalnome društvu. Njezin je roman Moja australska priča oblikovan kao niz priča, a inspiraciju je pronašla u svojoj kćeri Maši, čije je dnevničke zapise pronašla nakon preseljenja. Pokušala se zatim postaviti u njezinu situaciju i sagledati svijet očima djeteta koje čezne za domom govoreći da u Zagrebu „nisu imali gotovo ništa, ali su bili sretni“. Naime, gospođe Tarle uputila je na to da ostavljajući jednu sredinu, često ostavljamo cijelu jednu podlogu na koju se poslije teško vratiti. Ispričala je još o razlikama između hrvatskoga i australskoga obrazovnog sustava te o ozbiljnim posljedicama multikulturalnosti koje je doživjela na svojoj koži. Događa se naime to da umjesto dijaloga između različitih etničkih skupina često dolazi do polarizacija i zatvaranja u vlastite male mikrozajednice na nacionalnoj osnovi. U svakome slučaju uspjela nam je osvijestiti problematiku i približiti poteškoće s kojima se suočava moderan čovjek u dodiru s izazovima globalizacije. Pozvala je prisutne na „otvaranje k svijetu“ i razvijanje senzibiliteta za druge i drugačije. Upravo je to nužno: nadovezala se na prethodno izrečenu misao i zaključila da tek spoznavanjem drugoga možemo u potpunosti spoznati sami sebe.

Četrdeset i pet minuta vrlo je brzo prošlo u ugodnome društvu i sada se radujemo čitanju Moje australske priče, čiji smo primjerak od gospođe Tarle dobili za našu školsku knjižnicu. Uz ovu knjigu, autorica je objavila još nekoliko naslova: Hrvatska – Australija / Novi Zeland: Povijesne i kulturne veze (2002.), Plesne kritike (2009.), Ariadnina nit (2012.) i Hrvatski iseljenički duhopis (2013.).

 

Komentari