Piše: Lovro Herbai, 3. b

Moonlight je film koji je uspio ispričati bolju životnu priču u sto minuta nego što je Boyhood uspio opisati u svojih jedanaest godina, koliko su ga snimali

Moonlight je film redatelja Barryja Jenkinsa, koji je ujedno napisao i scenarij s Tarellom Alvinom McCraneyjem. Nominiran je za osam Oscara, a uz tih osam nominacija osvojio je još 178 nagrada i nomirinan je za još 243 njih. Film prati Chironov život od mladosti do srednjih godina, dok preispituje svoju seksualnost i pokušava preživjeti u okrutnom susjedstvu u kojem živi. Ispričan je kronološkim slijedom i podijeljen na tri dijela.

U prvom poglavlju, nazvanom „i. Little“, Chiron nam je predstavljen kao osnovnoškolac (nije rečeno koliko je star, ali glumac koji tumači njegov lik tada je imao 11 godina) koji trpi zlostavljanje svojih vršnjaka jer je malen (otuda i nadimak, ujedno i naziv poglavlja, Little), slabašan i ima obiteljskih problema s majkom. U prvoj sceni u kojoj ga vidimo on je u bijegu od nekolicine dječaka koji trče za njim i vrijeđaju ga. Chiron se sakrije u jednu kuću u koju se sklanjaju ovisnici o drogi i tamo ga pronalazi Juan, diler, koji mu pomaže vratiti se kući. Sprijateljuju se i, kako Chiron nema oca, Juan mu postaje „otac“. Uz Juana jedini mu je prijatelj Kevin, a već u prvim interakcijama između njih dvojice možemo naslutiti da se tu događa nešto više od prijateljstva.

U drugom poglavlju, nazvanom „ii. Chiron“, Chiron je već u svojim tinejdžerskim godinama i pohađa srednju školu. Njegova majka upada u još veće probleme zbog i radi svoje ovisnosti te i sam Chiron zbog toga pati. U školi ga i dalje zlostavljaju i ne daju mu mira. Kevin mu je i dalje jedini prijatelj, s kojim postaje još bliži nego što je bio. Unatoč tomu što Kevin govori Chironu kako je zaljubljen u jednu curu, njih se dvojica kasnije u noći na plaži poljube, što dovodi i do „spolnog odnosa“. Sljedeći dan u školi Kevin biva izazivan od jednog učenika koji mrzi Chirona da ga udari. Kevin to učini. Kevinov postupak natjera Chirona da se osveti tako što tijekom nastave napada dječaka koji je natjerao Kevina da to učini. Chiron završava u popravnom domu te se on i Kevin više nisu vidjeli.

U trećem poglavlju, nazvanom „iii. Black“, Chiron je u svojim srednjim godinama i vodi biznis, isti onaj koji je vodio i Juan. Ovdje možemo vidjeti Chirona potpuno fizički promijenjena, ali usprkos promjeni vanjskog izgleda on je i dalje isti nesiguran čovjek koji je i bio. Nakon više od deset godina od posljednjeg susreta s Kevinom dobiva njegov poziv koji mu govori kako ga se sjetio. Ponukan tim pozivom Chiron odlazi do mjesta gdje Kevin radi te razgovaraju o svojim trenutačnim životima i što se promijenilo. Na kraju zajedno odlaze kući i Chiron priznaje da ga poslije one noći što su je proveli zajedno više nikada nije dodirnuo muškarac na taj način. Zatim vidimo Chirona kako drži svoju glavu na Kevinovu ramenu i time film završava.

Iako možda nije bilo potrebno opisati radnju filma ovako detaljno, učinio sam to kako bih bolje izrazio svoje mišljenje. Naravno, dogodi se još puno toga osim opisanog, mnogo toga sam izostavio kako ipak ne bih upropastio cijeli film.

Ovo je jedan od rijetkih filmova koji nema mane. Moonlight je film koji je uspio ispričati bolju životnu priču u sto minuta nego što je Boyhood uspio opisati u svojih jedanaest godina, koliko su ga snimali. Svaki je glumac, bez iznimke, nevjerojatan! Gledajući ovaj film, teško je vidjeti glumce koji portretiraju likove. Svim važnim likovima dano je mnogo pažnje i dovoljno vremena da izgrade svoju osobnost i da nas emocionalno uključe, učine da nam je stalo do njih, za razliku od nekih filmova koji nam predstavljaju dvodimenzionalne likove te ih stavljaju u teške situacije i očekuju da nam je stalo do njih zbog toga što su sve prošli, a zapravo nas ne može biti manje briga (npr. If I Stay). Lik Chirona tumače tri različita glumca, jedan za svako poglavlje. Alex R. Hibbert glumi najmlađu verziju Chirona i iznenađujuće je odličan! Alexu je to bila prva filmska uloga, a imao je samo 11 godina tijekom snimanja. Apsolutno genijalno. Da su bar svi mladi glumci tako dobri. Kad je riječ o mladim glumcima, najzahvalnije su bile 80-e i 90-e godine 20. stoljeća. Od The Gooniesa do E.T.-ja sve je bilo savršeno i bilo je lako naći odlične mlade glumce. Sada ih je da ih se na prste može nabrojiti! Drugi glumac koji utjelovljuje Chironov lik je Ashton Sanders, koji je također nevjerojatan, a takav je i treći glumac, Trevante Rhodes. Najimpresivnije je to što tijekom filma uopće nisam imao osjećaj kao da gledam različite glumce. Kao da je svako poglavlje snimljeno po redu i da je svakom sljedećem glumcu bilo pokazano prethodno poglavlje te je prema tome glumio i svoju verziju lika. Ista je situacija i s Kevinovim likom.

Režija je vrhunska. Od dužih one take-scena do kraćih dream-sekvenci, Moonlight nikada ne razočarava. Vizualna je strana filma prekrasna. Nema naglih rezova, scena koje nikamo ne vode i neugodne kamere koja se neprestano trese.

Glazba je euforična. Nicholas Brittel skladao je glazbu za film i soundtrack za ovaj film mi je jedan od najdražih 2016. godine. Sve je savršeno tempirano i glazba nikada ne iritira niti odvlači pozornost od priče, kao što je to učinio Suicide Squad, primjerice.

Priča, iako ne posve originalna, napravljena je na originalan način. Najviše mi se sviđa način na koji se prenosi priča. Nema dugačkih scena gdje likovi objašnjavaju jedni drugima što se događa / što će se dogoditi / što se dogodilo tako da mi, kao publika, možemo razumjeti priču. Ovdje je informacija dana suptilnim promjenama u karakteru, kadrovima koji aludiraju da će to što je pokazano doći u igru kasnije i kratkim dijalozima koji se ne čine važnim, ali na kraju filma pokazat će koliko su oni zapravo bili važni.

Ukratko, Moonlight je savršen film! Od početka do kraja zanimljiv i nudi originalnu perspektivu priče koja nije toliko originalna. Glumci su nevjerojatno predani svojim likovima, a likovi su jednako tako nevjerojatno dobro ostvareni. Doslovno sve u filmu odrađeno je s tolikom profesionalnošću da je teško naći ikakvu manu. Ne mogu ne preporučiti ovaj film.

Moonlight još uvijek igra u Cinestar kinima u Hrvatskoj i toplo preporučujem odlazak, neće biti uzalud.

 

Komentari