Dana 13. veljače našu je školu u organizaciji profesorice Ljerke Gazdek i profesora geografije i povijesti posjetio Dejan Nemčić, profesor geografije u Osnovnoj školi braće Radić u Botincu, i održao predavanje o svom projektu Afrika „Možemo zajedno“.

Kada većina ljudi pomisli na Afriku, prva asocijacija im je vjerojatno siromaštvo. I nisu u krivu. Osim toga, velik su problem i bolesti, osobito malarija, te nedovoljna sredstva i pribor za školovanje. S ciljem da riješi te probleme, profesor Nemčić pokrenuo je projekt Afrika „Možemo zajedno“. Zahvaljujući projektu, prikupio je veliku količinu školskog pribora i lijekova te i sam posjetio afričke države Tanzaniju, Keniju i Ruandu. Važno je spomenuti da za samo 5 kuna možete spasiti život osobe oboljele od malarije. Gimnazijalci su imali priliku čuti i vidjeti kakav je život u Africi i s kakvim se sve problemima Afrikanci susreću, među kojima je već spomenuta malarija koju prenose komarci i nedostatak pitke vode. Usprkos svemu tome, profesor je posebno napomenuo da su ta djeca sretna i zahvalna za najmanje stvari, koje su nama neprimjetne i koje smatramo osnovnima. Predavanje nas je potaknulo na razmišljanje o tome što imamo te da ne mislimo samo na sebe, već i na one kojima je naša pomoć potrebna.
Zamolili smo profesora Nemčića za nekoliko riječi.

„Moje ime je Dejan Nemčić, učitelj sam geografije u jednoj osnovnoj školi u Zagrebu. Projekt Afrika, koji sam danas prezentirao, pokrenuo sam prije šest godina i zapravo sam njime htio pokazati djeci da postoji jedan dio svijeta, iako svi živimo pod istim nebom, gdje je način života potpuno drugačiji. Jedna odluka može promijeniti obrazovanje te stoga želim da djeca shvate koliko imaju u izobilju mogućnosti da završe školu i da imaju sretan i miran život, za razliku od djece u Africi. Važno je educirati ljude o životu djece Trećeg svijeta. Za upoznavanje važnosti obrazovanja mislim da je Afrika najbolji primjer od svih sedam kontinenata jer nam upravo ona pokazuje da je škola bitna. Djeca ondje vole školu jer znaju da je obrazovanje, tj. ‘postati netko’, jedini izlaz iz siromaštva. Plan za budućnost jest uključiti što više škola kako bi čuli ovu priču koja je već raširena u sto škola, vrtića i fakulteta, nastaviti skupljati školski pribor i graditi škole u Africi te se boriti protiv malarije, najsmrtonosnije bolesti u Africi. Skupljamo donacije po pet kuna jer jedan lijek, odnosno jedan život, košta samo pet kuna.“

Bartol Kekez, 2. a

Komentari